Što je binge drinking i zašto je posebno opasan za mlade

Ekscesivno epizodično pijenje (engl. binge drinking) stil je pijenja koji uključuje pet ili više standardnih pića u jednoj prigodi.

Razvoj ovisnosti o alkoholu – kada situacija postaje ozbiljna?

Pijenje alkohola utkano je u našu kulturu od pamtivijeka.

Prepoznaj znakove kada osoba ne bi trebala voziti

Svi znamo da je vožnja pod utjecajem alkohola zabranjena jer konzumacija alkohola utječe na vrijeme reakcije, vid i sposobnost koncentracije, što znači da su refleksi usporeni i teže ih je kontrolirati i upravljati vozilom. Također, nakon konzumacije alkohola vjerojatnije je kako će vozač prakticirati rizično ponašanje, što rezultira opasnijom vožnjom.

Opasnosti miješanja alkohola i lijekova

Neovisno o tome uzimate li lijek na recept ili bez recepta, farmaceutski pripravci u vašem tijelu mogu neočekivano reagirati u kombinaciji s alkoholom. Ako uzimate bilo kakvu terapiju, uvijek se trebate konzultirati s vašim ljekarnikom ili liječnikom prije nego što uz terapiju konzumirate i alkohol.

Kako pomoći prijatelju koji previše pije

Zlouporaba alkohola i ovisnost ne utječu samo na osobu koja pije nego i na njihove obitelji i bliske osobe. Biti u blizini prijatelja ili člana obitelji koji se bori s alkoholizmom može biti bolno, ali i frustrirajuće.

Alkohol i odnosi s bližnjima

Konzumacija alkohola značajno utječe na ljudsko tijelo i ponašanje. Poznato je kako se prekomjerna konzumacija alkohola negativno odražava na obiteljske, bračne i prijateljske odnose te na odnose na radnom mjestu jer može potaknuti osjećaje agresivnosti, depresije i tuge.

Zašto su igre za ispijanje alkohola opasne?

„Nikad nisam“, „Beer pong“, „Štoflek/Štoflec“ ili igre s kartama samo su neke od poznatih društvenih igara povezanih s konzumacijom alkohola. Društvene igre koje uključuju konzumaciju alkohola vrlo su popularne, a većina mladih zaigrala ih je barem jednom u životu. Nemojte se zavaravati i misliti kako je riječ o bezazlenoj zabavi jer igre za ispijanje alkohola mogu dovesti do rizičnog ponašanja i trovanja alkoholom.

Utjecaj alkohola na razvoj mozga adolescenata

Nekada se smatralo kako se osnovna struktura mozga razvija oko treće godine života i mozak u potpunosti postaje razvijen do 10. ili 12. godine života. Međutim, novija istraživanja ukazuju na to kako je mozak u adolescentnoj dobi još uvijek itekako u fazi razvoja, koja se nastavlja sve do sredine dvadesetih godina.

Trovanje alkoholom – kako prepoznati simptome i što učiniti?

Pretjerana i neprimjerena konzumacija alkohola u kratkom razdoblju glavni je uzrok trovanja alkoholom. Trovanje alkoholom može utjecati na disanje, puls i refleks povraćanja te potencijalno dovesti do kome i smrti. Za razliku od hrane, alkohol se apsorbira znatno brže od većine drugih hranjivih tvari. Ipak, tijelu je potrebno mnogo više vremena kako bi se oslobodilo alkohola koji ste konzumirali.

Kako učinkovito smanjiti konzumaciju alkohola

Konzumacija alkohola može utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje i zato je važno pridržavati se smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola, koja je u Hrvatskoj definirana do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno jedno piće za žene (10 g alkohola) dnevno.

Konzumirate alkoholno piće nakon posla? Svakako obratite pažnju na sljedeće

Konzumiranje alkoholnog pića, s obitelji na večeri ili s kolegama nakon radnog vremena, mnogima je dio rutine opuštanja nakon stresnog dana na poslu. Jedno ili dva alkoholna pića uz obrok u dobrom društvu sigurno nisu znak problematične konzumacije, no postavlja se pitanje gdje je granica između umjerene i prekomjerne konzumacije alkohola.

Budite uzor svojoj djeci

Način na koji se roditelji odnose prema alkoholu pred svojom djecom izravno će utjecati na to kako će se djeca kad odrastu odnositi prema konzumaciji alkohola. Dakle, kao što djeca uče razgovarati poput njihovih roditelja, tako uče i konzumirati alkohol poput njih. Istraživanja pokazuju da djeca u mladoj dobi uče o prihvatljivom ponašanju promatrajući i kopirajući roditelje.

Kako razgovarati s djecom o alkoholu?

Konzumacija alkohola dio je većine kultura stotinama godina. Svima je zajedničko uvjerenje kako je alkohol namijenjen odraslima i nije prikladan za djecu. Konzumacija alkohola utječe na odrasle, a još je štetnija za djecu. Postoje zakoni diljem svijeta koji nas podsjećaju da je alkohol namijenjen isključivo odraslima.

Taktike za vođenje razgovora o alkoholu

Pronalaženje prave ravnoteže između zaštite vašeg djeteta i osiguranja slobode nije lako. Ne možete stalno biti sa svojom djecom ako ih želite odgojiti kao samostalne i odgovorne osobe. Uz temeljit razgovor i povjerenje, možete im pomoći donijeti pravu odluku u izazovnoj situaciji, pitati vas za savjet kad god im zatreba i osjećati se sigurno s vama. Male promjene u stavu mogu napraviti značajnu razliku, ali ne očekujte uspjeh preko noći. Korak po korak.

Tinejdžeri i alkohol

Tinejdžeri nisu djeca. Oni se pripremaju za ulogu odraslih i u procesu su učenja koji još nije završen. Sebi, svojim prijateljima i roditeljima žele dokazati da više nisu djeca. Ako je alkohol samo za odrasle, onda će pokazati da su odrasli... Konzumirajući alkohol.

Prihvaćajući njihovu promjenu i sve veću zrelost, pokazujete im poštovanje i ohrabrujete ih da postanu odgovorni. Takvim pristupom lakše će prihvatiti savjet: „Doista odrastaš, ali proći će određeno vrijeme prije nego što se tvoje tijelo dovoljno razvije da bude u stanju piti alkohol sigurno i u umjerenim količinama.”

Kako alkohol utječe na naše tijelo?

Alkohol utječe na naše tijelo na različite načine i može utjecati na naše zdravlje. Što ga više konzumiramo, veća je mogućnost da ćemo razviti probleme vezane uz alkohol. Rizik za razvijanjem takvih problema možete smanjiti tako da ne popijete više od dva standardna pića alkohola dnevno ako ste muškarac, odnosno jedno standardno piće alkohola dnevno ako ste žena. Sve više od toga povećava rizik za razvoj niza ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima su i bolesti srca i jetre, ali i nastanak nekoliko vrsta karcinoma.

Alkohol i mentalno zdravlje

Iako alkohol ponekad kratkoročno pozitivno utječe na naše raspoloženje, dugoročno gledano može prouzročiti probleme za naše mentalno zdravlje. Redovito opijanje oštećuje kemikalije u mozgu koje su ključne za mentalno zdravlje, stoga, iako se osjećamo opuštenima nakon popijenog alkoholnog pića, dugoročno gledano alkohol negativno utječe na mentalno zdravlje i doprinosi osjećajima depresije i anksioznosti te nam postaje teže nositi se sa stresom.

Alkohol i trudnoća

Konzumacija alkohola u bilo kojem stupnju trudnoće može naštetiti bebi: što više pijete, veći je rizik. Ženama se stoga savjetuje za vrijeme trudnoće uopće ne konzumirati alkohol. Ako niste znali da ste trudni i konzumirali ste alkohol u ranom stupnju trudnoće, razgovarajte sa svojim ginekologom. To što ste popili malo alkohola ne znači nužno da ste nanijeli štetu plodu. Kada saznate da ste trudni, najvažnije je prestati konzumirati alkohol.

Alkohol na radnome mjestu

Alkohol i radno mjesto ne idu zajedno! Rad pod utjecajem alkohola može uzrokovati nesreće na radu. Stručnjaci procjenjuju da se oko četvrtine svih nesreća na radnome mjestu događa pod utjecajem alkohola. Pretpostavlja se da je brojka neprijavljenih slučajeva još i veća.

Obveze i prava poslodavaca

U skladu s odredbama čl. 64. Zakona o zaštiti na radu zabranjeno je uzimanje alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti prije i tijekom rada te njihovo unošenje u radne prostorije. Ako je zaposlenik na radnome mjestu pod utjecajem opojnih sredstava, poslodavac je dužan privremeno ga udaljiti s radnog mjesta kako bi se provelo utvrđivanje je li radnik pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.