Konzumacija alkohola može utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje i zato je važno pridržavati se smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola, koja je u Hrvatskoj definirana do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno jedno piće za žene (10 g alkohola) dnevno.

Kako bismo vam objasnili što je jedinica alkohola, koja u Hrvatskoj iznosi 10 grama čistog alkohola – etanola, ta se količina za ilustraciju nalazi u 100 ml vina s 12 % alkohola, 250 ml piva s 5 % alkohola ili 30 ml žestokog pića s 40 % alkohola.

Korisni savjeti kako učinkovito smanjiti konzumaciju alkohola

Ograničite unos alkohola i poštujte smjernice za odgovornu konzumaciju alkohola

Odredite i poštujte granicu konzumacije alkoholnih pića, koja je u skladu s preporučenim smjernicama za umjerenu i odgovornu konzumaciju alkohola i obratite pozornost koliko alkohola konzumirate.

Dani u tjednu bez alkohola

Umjerena i odgovorna konzumacija alkohola nalaže i dane u tjednu bez alkohola, što će svakako pozitivno utjecati na vaše zdravlje, kojem pridonose i zdrave navike kao što su tjelesna aktivnost i uravnotežena prehrana. Iskoristite te dane i usvojite te zdravije navike.

Izaberite proizvode s nižim udjelom alkohola ili bezalkoholna pića

Proizvodi s nižim udjelom alkohola ili bezalkoholni proizvodi dobre su alternative za osobe koje žele smanjiti unos alkohola.

Nemojte zaboraviti na unos hrane i vode tijekom konzumacije alkoholnih pića

Važno je ne konzumirati alkohol ako niste jeli jer će konzumacija alkohola na prazan želudac povećati brzinu metaboliziranja alkohola u vašem organizmu. Obrok prije ili nakon konzumacije alkohola pomoći će da se alkohol sporije apsorbira u vaš krvotok. Kako biste spriječili dehidriranost organizma i usporili konzumaciju alkohola, uz alkoholna pića bitno je konzumirati vodu. Međutim, bez obzira na količinu unesene hrane ili vode, jetra unutar sat vremena može razgraditi jednu jedinicu alkohola (10 grama alkohola), odnosno u prosjeku jedno alkoholno piće, i ništa ne može ubrzati razgradnju ili smanjiti količinu alkohola u krvi.

Savjeti za smanjivanje konzumacije alkohola kod kuće

Ograničite količinu alkohola u kući

Ako nije u blizini, ne možete ga ni konzumirati! Ako niste spremni svoju kuću učiniti zonom bez alkohola, jednostavno izbjegavajte nagomilavanje alkohola.

Osigurajte dovoljno bezalkoholnih pića u kući

Uz raznovrstan izbor bezalkoholnih pića, čajeva i toplih napitaka, konzumacija alkohola svakako neće uvijek biti na prvome mjestu.

Promijenite rutinu nakon posla

Ako imate naviku konzumiranja alkohola nakon posla, pokušajte promijeniti svoju rutinu tako što ćete pronaći zdravije aktivnosti ili hobije kojima ćete se baviti nakon posla, kao što su šetnja, trčanje ili drugi oblik tjelesne aktivnosti koja ne uključuje alkohol ili, ako baš želite popiti piće, pronađite ukusnu bezalkoholnu alternativu.

Piće samo uz večeru

Umjesto konzumiranja nekoliko alkoholnih pića prije večere, pričekajte večeru. Predlažemo da ograničite konzumaciju na samo jedno alkoholno piće uz večeru.

Savjeti za smanjivanje konzumacije alkohola tijekom izlazaka

  • ograničite količinu alkohola ako ga namjeravate ponijeti kod prijatelja i na druženje ponesite bezalkoholna pića i grickalice
  • ne naručujte novo alkoholno piće ako još niste popili postojeće
  • ograničite sredstva koja planirate potrošiti na kupnju alkoholnih pića
  • za druženje odaberite lokacije na kojima nije moguće konzumirati alkohol (npr. sportska druženja, kinodvorane ili kazališne predstave)
  • kako ne biste konzumirali alkohol, budite dogovoreni trijezni vozač večeri
  • družite se s osobama koje nisu sklone konzumaciji alkohola.

I na kraju, ako ne želite konzumirati alkohol, samo recite ne jer isključivo vi imate pravo odabrati što želite i jedino ste vi odgovorni za svoje svoje zdravlje, odabire i postupke.

Budite odgovorni, konzumirajte odgovorno!

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.