Konzumacija alkohola značajno utječe na ljudsko tijelo i ponašanje. Poznato je kako se prekomjerna konzumacija alkohola negativno odražava na obiteljske, bračne i prijateljske odnose te na odnose na radnom mjestu jer može potaknuti osjećaje agresivnosti, depresije i tuge.

Što više alkohola osoba konzumira, intenzivniji je utjecaj na njezino ponašanje, a neumjerena konzumacija alkohola dovodi i do pojave niza drugih simptoma. Prvi od njih zasigurno je gubitak samokontrole i inhibicije, odnosno kontrole nagona i impulsa, što može dovesti do neželjenog ili društveno neprihvatljivog ponašanja. Osobe koje ne kontroliraju vlastite nagone često će reagirati naglo i intenzivno, te se ponašati agresivno. Takvo ponašanje dovodi do konflikta i nesporazuma jer alkohol narušava kognitivne funkcije i oslabljuje mogućnost donošenja odluka. Pod utjecajem alkohola teško je jasno izraziti se i pozorno saslušati sugovornika, a komunikacija je otežana, što dovodi do pogrešne interpretacije poruka i problema u međuljudskim odnosima.

Dugoročna prekomjerna konzumacija alkohola, odnosno alkoholizam, narušava i ugrožava obiteljske odnose, a alkoholičari vrlo često ulaze u sukobe s prijateljima i obitelji i zbog svoje se ovisnosti suočavaju s problemima na radnom mjestu. Osoba ovisna o alkoholu postaje nepouzdana i ponaša se nepredvidivo, a u najgorem slučaju može naštetiti svojim bližnjima. Upravo je stoga velik broj alkoholičara koji se zbog svoje ovisnosti razvode. Česta konzumacija alkohola može loše utjecati na djecu koja oponašaju ponašanja roditelja. Također, postoji snažna poveznica između prekomjerne konzumacije alkohola i nasilja u obitelji, koje negativno utječe na međusobne odnose članova obitelji. Agresivnost osobe pod utjecajem alkohola višestruko se povećava te će ona češće stupiti u verbalni ili tjelesni sukob, što može ostaviti trajne posljedice na obiteljske odnose. Povećana konzumacija dovodi i do pretjerane iritabilnosti, a zanimljiv je podatak da se agresivno ponašanje ne manifestira jednako često kod žena kao kod muškaraca.

Kako biste spriječili da alkohol negativno utječe na vaše odnose s bližnjima, donosimo pet načina na koji možete spriječiti negativan utjecaj alkohola na međuljudske odnose:

  1. Smanjite konzumaciju alkohola – najbolji izlasci i druženja ne moraju uključivati alkohol, pa probajte alkoholno piće zamijeniti bezalkoholnom alternativom.
  2. Konzumirajte alkohol umjereno i odgovorno – to uključuje do dva standardna alkoholna pića dnevno za muškarce, odnosno jedno standardno alkoholno piće za žene.
  3. Jedite prije konzumacije alkohola – apsorpcija alkohola sporija je kada nešto pojedemo.
  4. Razgovarajte trijezni – ako vas nešto brine, razgovarajte o problemu s bliskom osobom trijezni.
  5. Izmjenjujte alkohol i vodu – nemojte piti više alkoholnih pića za redom, nego nakon pića popijte čašu vode. Time ćete popiti manje jedinica alkohola u jednoj večeri.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.