Konzumirate alkoholno piće nakon posla? Svakako obratite pažnju na sljedeće

Konzumiranje alkoholnog pića, s obitelji na večeri ili s kolegama nakon radnog vremena, mnogima je dio rutine opuštanja nakon stresnog dana na poslu. Jedno ili dva alkoholna pića uz obrok u dobrom društvu sigurno nisu znak problematične konzumacije, no postavlja se pitanje gdje je granica između umjerene i prekomjerne konzumacije alkohola.

Alkohol na radnome mjestu

Alkohol i radno mjesto ne idu zajedno! Rad pod utjecajem alkohola može uzrokovati nesreće na radu. Stručnjaci procjenjuju da se oko četvrtine svih nesreća na radnome mjestu događa pod utjecajem alkohola. Pretpostavlja se da je brojka neprijavljenih slučajeva još i veća.

Obveze i prava poslodavaca

U skladu s odredbama čl. 64. Zakona o zaštiti na radu zabranjeno je uzimanje alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti prije i tijekom rada te njihovo unošenje u radne prostorije. Ako je zaposlenik na radnome mjestu pod utjecajem opojnih sredstava, poslodavac je dužan privremeno ga udaljiti s radnog mjesta kako bi se provelo utvrđivanje je li radnik pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.