Tinejdžeri nisu djeca. Oni se pripremaju za ulogu odraslih i u procesu su učenja koji još nije završen. Sebi, svojim prijateljima i roditeljima žele dokazati da više nisu djeca. Ako je alkohol samo za odrasle, onda će pokazati da su odrasli... Konzumirajući alkohol.

Prihvaćajući njihovu promjenu i sve veću zrelost, pokazujete im poštovanje i ohrabrujete ih da postanu odgovorni. Takvim pristupom lakše će prihvatiti savjet: „Doista odrastaš, ali proći će određeno vrijeme prije nego što se tvoje tijelo dovoljno razvije da bude u stanju piti alkohol sigurno i u umjerenim količinama.”

Praktični načini za odvraćanje tinejdžera od konzumacije alkohola:

 1. Budite sigurni da ste svjesni svih činjenica i zakona vezanih uz alkohol te da je razgovor uravnotežen i konstruktivan.
 2. Razgovarajte i slušajte svog tinejdžera. Važno je da se mišljenja međusobno prezentiraju. Iskoristite svakodnevne prilike za razgovor, kao što su TV ili radijske emisije, medijski članci i društvene mreže.
 3. Odredite obiteljska pravila i raspravljajte o njima sa svim članovima obitelji. Budite jasni o tome što je dopušteno, a što nije. Definirajte i primijenite kazne u slučaju nepoštivanja pravila.
 4. Ako vaš tinejdžer izlazi s prijateljima, odvezite ga i idite po njega. Dogovorite vrijeme povratka.
 5. Provjerite postoji li nadzor starijih osoba na zabavama na koje ide vaše dijete.
 6. Pazite gdje držite alkohol. Znajte koliko ga ima i redovito provjeravajte količine. Ako ste odsutni, ne preporučuje se da velika količina alkohola bude dostupna adolescentima bez nadzora.
 7. Nadzirite zabave kod kuće i uvijek poslužite i hranu.
 8. Shvatite da je vaše dijete često pod pritiskom svojih vršnjaka i želi se integrirati u društvo. Nemojte paničariti kad otkrijete da je konzumirao alkohol, nego razgovarajte o tome i objasnite mu koje rizike preuzima takvim ponašanjem.

Kad vaši tinejdžeri izlaze s društvom:

 • osigurajte da su jeli prije odlaska
 • recite im da imaju mobitel uz sebe i da vas zovu ako se nađu u nevolji
 • dogovorite se da dođete po njih u određeno vrijeme
 • podsjetite ih da nikad:
  • ne ostavljaju svoje piće bez nadzora jer mu se može staviti nešto u piće
  • ne piju ako voze (vrijedi za punoljetne mlade ljude)
  • ne dopuste da ih vozi netko tko je pio alkohol ili konzumirao drogu
  • ne idu kući sami kasno navečer.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.