Konzumacija alkohola dio je većine kultura stotinama godina. Svima je zajedničko uvjerenje kako je alkohol namijenjen odraslima i nije prikladan za djecu. Konzumacija alkohola utječe na odrasle, a još je štetnija za djecu. Postoje zakoni diljem svijeta koji nas podsjećaju da je alkohol namijenjen isključivo odraslima.

Zašto mladi ljudi piju?

Mladi obično piju jer žele isprobati nove stvari ili su pod utjecajem i pritiskom vršnjaka. Ponekad konzumiraju alkohol jer se osjećaju nesretno i alkohol vide kao rješenje za problem u prijateljstvu, vezi ili kao način rješavanja problema u školi. Otvoren razgovor s njima najbolji je način da se odgodi rana konzumacija alkohola i spriječi rizično ponašanje koje se događa tijekom konzumacije alkohola u ranoj dobi.

Što možete učiniti?

Poslušajte dijete i pokušajte ga razumjeti. Na taj ćete način saznati kako na njega utječe njegova okolina, što može poslužiti i kao polazište za otvoreni razgovor o konzumaciji alkohola.

Vi ste primjer

Ako se vratite kući i kažete: „Stvarno mi treba piće” i posegnete za njim, dajete loš primjer i prenosite obavijest kako je alkohol važan dio života i pravi način za opuštanje. Morate biti svjesni da riječi bez djela ne funkcioniraju. Djeca ne rade ono što im kažete, nego oponašaju postupke.

Budite iskreni kad je riječ o alkoholu

Ako se fokusirate samo na opasnosti konzumacije alkohola, djeca odmah misle da nešto nije u redu. Neće biti dovoljno objasniti da je to dobro za vas, ali ne za njih. Ako samo komunicirate o opasnostima, a onda se ništa loše ne dogodi kada prvi put kušaju alkohol, djeca mogu zaključiti da je vaše objašnjenje pogrešno ili da ste lagali.

Odaberite pravi trenutak za razgovor o piću

Ponekad može biti izazovno započeti razgovor s mladima o alkoholu, međutim dobar odabir trenutka i pravi ton svakako će olakšati komunikaciju.

U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako sa mladima razgovarati o alkoholu:

 • Osvježite svoje znanje i unaprijed pripremite odgovore na potencijalno škakljiva pitanja koje vam dijete može postaviti (zašto ti piješ alkohol, mogu li probati tvoje piće, zašto ti piješ alkohol, a ja ne smijem, kakav je osjećaj biti pijan i sl.).
 • Započinjanje razgovora o alkoholu u trenutku kada dijete izlazi sa društvom, dolazi kući sa zabave ili je u stresnoj situaciji nikako nije dobar izbor. Pokušajte pronaći adekvatan trenutak kako biste pokrenuli razgovor.
 • Alkohol se može vidjeti posvuda jer je to uobičajeni dio društvenog ponašanja. Konzumacija alkohola prisutna je na televiziji, u filmovima i medijima i na društvenim mrežama. Ponekad vam i gledanje televizije, članak koji ste vidjeli u novinama ili situacija iz neposredne blizine može ponuditi priliku za razgovor o piću u kojem ćete saznati kako razmišljaju kada je riječ o alkoholu ili što rade i kako se ponašaju njihovi prijatelji.
 • Razgovor o alkoholu nikako ne bi trebao biti jednokratan razgovor, nego stalno prisutna tema. Na taj ćete način postupno u razgovor uvoditi činjenice vezane uz alkohol primjerene dobi djeteta i vidjeti kako vaše dijete mijenja mišljenje vezano uz konzumaciju alkohola.
 • Kada se odlučite na razgovor o alkoholu, odaberite opušteno i neutralno okruženje, primjerice u obiteljskoj šetnji, u gradu, tijekom vožnje i sl.
 • Dvosmjerni razgovor uvijek je znatno učinkovitiji od monologa i može olakšati komunikaciju. U svakom slučaju nikako nemojte osuđivati i upotrebljavati kritički ton.

Postavite granice

Djeca, posebice tinejdžeri, uvijek će testirati svoje granice. Premalo ograničenja može biti obeshrabrujuće, ali ako ih bude previše, nikada neće moći sami procijeniti rizike ili donositi odluke. Zapravo, riječ je o uspostavljanju uravnoteženog odnosa u obitelji i zato zajedno sa svojim djetetom definirajte pravila za obje strane.

Pravila za roditelje

 • obećavam da ću biti otvoren/a u komunikaciji i neću pretjerano reagirati na tvoja pitanja, koja ponekad ne moraju biti ugodna
 • ako me tijekom izlaska nazoveš u bilo koje doba i kažeš mi da dođem po tebe, doći ću odmah i neću postavljati nikakva pitanja, nego ćemo o tome razgovarati ujutro.

Pravila za dijete

 • obećavam da neću konzumirati alkohol bez tvog znanja i dopuštenja
 • nikada neću dopustiti da me vozi osoba koja je pod utjecajem alkohola
 • ako se tijekom izlaska budem osjećala ili osjećao nesigurno ili neugodno, zvat ću te da dođeš po mene
 • svoja pitanja ili nedoumice vezane uz konzumaciju alkohola prvo ću postaviti tebi.

Zašto razgovarati sa svojim djetetom o alkoholu?

Teško je znati kada započeti razgovor o alkoholu s djetetom i što točno reći. Većina djece svjesna je alkohola od rane dobi i bilo bi najbolje govoriti o alkoholu prije nego počnu sami eksperimentirati. No, ako mislite da su već počeli konzumirati alkohol, važno je razumjeti razloge takvog ponašanja. Iskoristite svaku priliku da ih naučite svim činjenicama o alkoholu kako bi mogli donositi razumne odluke u budućnosti.

Bilo bi najbolje pokrenuti raspravu o ovoj temi prije nego vaše dijete počne eksperimentirati s alkoholom ili se suoči s pritiscima prijatelja. Budite spremni reći NE ako vam se ne sviđa način na koji vaše dijete provodi vrijeme s društvom i budite spremni postaviti jasna pravila.

Što treba reći?

Mlađa djeca također su svjesna što je prihvatljivo ponašanje kada je riječ o konzumaciji alkohola. Stoga s djecom možete započeti razgovor o alkoholu u vrlo ranoj dobi. Roditeljstvo se ne može naučiti i ne postoje precizna pravila za odgoj djece. Sva su djeca i obitelji različiti i svatko od nas komunicira na svoj način, stoga prilagodite način i vrijeme razgovora o toj temi svojoj obitelji.

Važno je pronaći ravnotežu: potrebno je upozoriti djecu na opasnosti, ali istovremeno im možete reći da će kao odgovorni odrasli moći uživati u umjerenom piću u društvu ako to budu željeli. Važno je usredotočiti se na činjenice i naučiti dijete da izbjegne opasnosti konzumacije alkohola. Objasnite djetetu učinak alkohola na organizam i naglasite da čak i male količine alkohola mogu negativno utjecati na njegovu sposobnost donošenja razumnih prosudbi i odluka.

U nastavku donosimo pregled onoga što možete reći djetetu i u kojoj dobi:

Godine djeteta:

Što reći:

9 – 12

 • Djeca ne smiju piti alkoholna pića jer alkohol utječe na razvoj tijela i mozga. Dok je tijelo odrasle osobe u potpunosti razvijeno, djeca tvoje dobi još se uvijek razvijaju.
 • Alkohol može utjecati i na koncentraciju i sposobnost pamćenja i učenja. Osim toga, zbog alkohola se možeš ponašati kao druga osoba.
 • Alkoholna pića mogu utjecati na tvoje ocjene i sportska postignuća.
 • Zbog svega toga, u našoj je državi zabranjeno piti alkohol svima mlađima od 18 godina.
 • Možeš me pitati bilo što vezano uz alkohol, a ja ću se potruditi odgovoriti ti.

13 – 15

 • Alkohol može ozbiljno oštetiti tvoje mentalno i fizičko zdravlje.
 • Alkohol smanjuje tvoju sposobnost da se baviš sportom ili drugim hobijima i postižeš dobre rezultate u njima.
 • Iako se osjećaš odraslom/odraslim, tvoje se tijelo nije u potpunosti razvilo. Trebala/Trebao bi dati svojem tijelu vremena da se razvije.
 • Pogledaj statistiku, ne piju svi tinejdžeri alkohol.
 • Iako možda tvoji prijatelji piju alkoholna pića, to ne znači da i ti to moraš raditi.
 • Alkohol ne utječe na sve jednako.

16 – 18

 • Nikada ne smiješ dopustiti da te vozi osoba koja je pila alkohol.
 • Uvijek možeš reći ne kada te prijatelji nagovaraju da piješ alkohol.
 • Budući da je maloljetnicima zakonom zabranjeno piti alkohol, ako piješ prije nego što navršiš 18 godina, možeš imati problema s policijom.
 • Pijenje alkoholnih pića može dovesti do ozljeda ili nezaštićenog seksa.

Kada mogu dopustiti djetetu da pije?

Zakonski prihvaćena starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj iznosi 18 godina. Istraživanja pokazuju da su djeca roditelja koji su dobri uzori manje skloni konzumaciji alkohola i veća je vjerojatnost da će razviti navike umjerene i odgovorne konzumacije alkohola. Važno je znati da djeca koja počnu konzumirati alkohol prije 15. godine života imaju 50 % veću vjerojatnost da će postati ovisni o alkoholu nego osobe koje počnu konzumirati alkohol u kasnijoj životnoj dobi. Djeca moraju shvatiti zašto alkohol u njihovoj dobi može biti opasan. Također je važno adolescente upoznati sa zakonima koji ograničavaju kupnju i konzumaciju alkohola.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.