Zlouporaba alkohola i ovisnost ne utječu samo na osobu koja pije nego i na njihove obitelji i bliske osobe. Biti u blizini prijatelja ili člana obitelji koji se bori s alkoholizmom može biti bolno, ali i frustrirajuće.

Osobe koje se bore s alkoholizmom mogu značajno narušiti obiteljski život zanemarujući svoje odgovornosti, upadajući u financijske i pravne probleme ili čak zlostavljajući članove obitelji.

Svjedočenje opijanju bliske osobe može izazvati brojne uznemirujuće emocije, uključujući sram, strah, ljutnju i samooptuživanje. Ovisnost bliske osobe može biti toliki problem da se čini lakše ignorirati ga i pretvarati se kako je sve u redu, ali će dugoročno poricanje nanijeti isključivo više štete.

Alkoholizam i zlouporaba alkohola samo u Hrvatskoj pogađaju više od 250 tisuća ljudi, ali pomoć je dostupna i važno je upamtiti kako u toj borbi niste sami. Iako ne možete prevladati ovisnost umjesto svoje voljene osobe, vaše strpljenje, ljubav i podrška mogu odigrati ključnu ulogu u njezinu dugoročnom oporavku.

Prepoznavanje znakova problema

Brojnim je ljudima konzumacija alkohola normalan i sastavni dio života jer je većinom društveno prihvatljivo da odrasla osoba konzumira alkoholno piće. Budući da se učinci alkohola razlikuju od osobe do osobe, nije uvijek lako prepoznati kada je konzumacija alkohola bliske osobe prešla granicu od odgovorne konzumacije do zlouporabe alkohola. Ne postoji određena količina koja ukazuje da je netko ovisan o alkoholu, nego je navedeno definirano načinom na koji alkohol utječe na život vama bliske osobe.

Vaša voljena osoba može imati problema s pićem ako:

 • redovito zanemaruje svoje obveze kod kuće, na poslu ili u školi jer konzumira alkohol ili se oporavlja od pretjerane konzumacije alkohola
 • često prekomjerno konzumira alkohol ili konzumira više nego što je namjeravala
 • laže ili pokušava prikriti koliko alkohola konzumira
 • onesvijestila se ili se ne može sjetiti što je rekla ili učinila tijekom konzumacije
 • nastavlja konzumirati alkohol čak i kada konzumacija uzrokuje zdravstvene probleme ili probleme u njezinim odnosima s drugima
 • koristi se alkoholom za opuštanje i rješavanje problema poput anksioznosti, depresije ili sl.

Kako razgovarati s prijateljem o njegovoj konzumaciji alkohola

Ponekad si nije lako priznati kako vama bliska osoba ima problem s alkoholom. Normalno je oklijevati, ali kada je barem jedna od ovih stvari istinita, pokušajte s bliskom osobom razgovarati o tome:

 • brinete se o tome u kolikoj mjeri ili koliko često vaša bliska osoba konzumira alkohol
 • opravdavate njegovo ili njezino ponašanje kad konzumira alkohol
 • bliska osoba vas je povrijedila ili osramotila dok je konzumirala alkohol
 • zabrinjava vas količina novca koju troši na alkohol
 • pomažete joj kada joj pretjerana konzumacija onemogućuje odgovorno ponašanje
 • njezino ponašanje kada konzumira alkohol čini vas nervoznim ili uzrujanim
 • zvali ste ili ste razmišljali o tome da pozovete policiju jer je konzumirala alkohol.

Takav razgovor definitivno nije lako voditi, ali može vam pomoći da se unaprijed pripremite. Zapisivanje briga može vam pomoći organizirati svoje misli i osjećaje, a taj popis možete pogledati i tijekom razgovora kako biste ostali na pravom putu. Da biste vodili razgovor o navedenoj tematici, nužno je pričekati da osoba bude trijezna i nije pod utjecajem alkohola jer će inače vjerojatno biti manje voljna čuti što joj imate reći. Odaberite miran trenutak u privatnom okruženju kada vas nitko ne ometa, primjerice kod kuće ili u šetnji.

Kako ispravno razgovarati s osobom koja ima problem s alkoholom:

 • Izravno komunicirajte o svojoj zabrinutosti i nemojte okolišati. Usredotočite se na konkretna, vidljiva ponašanja i posljedice.
 • Slušajte njegova ili njezina razmišljanja i brige bez prekidanja. Pitajte osobu kako se osjeća i što možete učiniti da joj pomognete.
 • Budite strpljivi i ne gubite nadu. Možda ćete morati pokušati nekoliko puta prije nego što postane spremna potražiti pomoć.
 • Pokažite empatiju, razumijevanje i podršku.

Što NE treba govoriti osobi koja ima problem s alkoholom:

 • Izbjegavajte ultimatume ili prijetnje jer mogu prouzročiti povećanu frustraciju i poteškoće, a osoba može postati defenzivna ili nasilna.
 • Nemojte držati predavanja ili kritizirati jer osoba može postati defenzivna i dalje će odbijati čuti što govorite.
 • Izbjegavajte izazivanje krivnje. Riječi kao što su „ovisnik" ili „alkoholičar“ pobuđuju stigmatizaciju i osoba se može osjećati napadnutom.
 • Izbjegavajte sukobe i radije pokušajte nagovoriti osobu da razgovara s liječnikom, odnosno stručnjakom.

Postavljanje granica

Važan je dio pomaganja osobi s problemom s alkoholom postavljanje granica. Ako dopustite da ponašanje te osobe utječe na vaš život ili tražite isprike za njezinu konzumaciju, ona možda neće moći prepoznati problem i manje je vjerojatno da će potražiti pomoć. Odredite granice po kojima ćete živjeti i budite dosljedni, čak i ako se osoba naljuti. Razumna ograničenja uključuju:

 • odbijanje laganja za osobu o njezinoj konzumaciji alkohola
 • odbijanje opskrbljivanja alkoholom
 • odbijanje sudjelovanja u raspravama kada je osoba konzumirala pretjeranu količinu alkohola.

Osobito je važno ne raditi stvari koje bi osoba sama trebala rješavati. Naime, ako činite stvari kako biste osobu spasili od posljedica alkoholizma, njoj bi moglo trebati znatno više vremena da dođe do točke u kojoj je spremna potražiti pomoć.

Ako trebate pomoć ili želite pomoći prijatelju, obratite se stručnjacima. Adrese službi za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti županijskih zavoda za javno zdravstvo pronađite na sljedećoj poveznici.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.