Neovisno o tome uzimate li lijek na recept ili bez recepta, farmaceutski pripravci u vašem tijelu mogu neočekivano reagirati u kombinaciji s alkoholom. Ako uzimate bilo kakvu terapiju, uvijek se trebate konzultirati s vašim ljekarnikom ili liječnikom prije nego što uz terapiju konzumirate i alkohol.

Postoji niz razloga zbog kojih je bitno obratiti pozornost na ovu temu jer miješanjem alkohola i lijekova može doći do neželjenih posljedica, odnosno nuspojava.

Kada se kombinira s lijekovima, alkohol donosi niz rizika za zdravlje jer može promijeniti način apsorpcije i djelovanja lijeka, što može imati dalekosežne posljedice. Jedna od opasnosti miješanja alkohola i lijekova zasigurno je smanjivanje učinka ili pojavljivanje izraženijih nuspojava lijeka. Primjerice, niz lijekova kao nuspojavu navode umor, pospanost, a kada se kombiniraju s alkoholom, taj se učinak intenzivira, što može dovesti do prekomjerne uspavanosti, povraćanja, vrtoglavice, poteškoća s disanjem, nesvjestice ili čak smrti.

Alkohol u interakciji s određenim lijekovima može reagirati i stvoriti toksične spojeve, čime se najviše šteti bubrezima i jetrima, a navedeno je posebno opasno kada je riječ o dugotrajnoj upotrebi. S druge strane, alkohol može u potpunosti poništiti učinak nekih lijekova, tako što utječe na apsorpciju i način na koji naše tijelo reagira na lijekove. U tim slučajevima lijek možda neće imati željenu djelotvornost. Poznato je kako se alkohol i antibiotici ne smiju miješati jer može doći do brojnih, potencijalno štetnih posljedica. Prva od njih uključuje mogućnost interferencije alkohola s djelovanjem antibiotika. Alkohol može utjecati na metabolički učinak određenih antibiotika, što može rezultirati smanjivanjem njihove učinkovitosti i otežati tijelu da se učinkovito bori protiv infekcija, a time se usporava proces oporavka. To može biti posebno opasno kod lijekova koji se koriste za kontrolu kroničnih stanja, kao što su lijekovi za srce, regulaciju šećera u krvi ili krvni tlak jer se kronično stanje može pogoršati uslijed neučinkovitosti lijeka.

Osim toga, alkohol može povećati rizik od nuspojava povezanih s antibioticima. Nuspojave kao što su mučnina, vrtoglavica, pospanost i glavobolja mogu biti pogoršane konzumacijom alkohola. Alkohol može prouzročiti dehidraciju koja dodatno pogoršava ove nuspojave, a antibiotici kao što su metronidazol, tinidazol i sulfametoksazol ne smiju se ni u kojem slučaju miješati s alkoholom jer mogu uzrokovati ozbiljne posljedice poput crvenila, glavobolje, mučnine i povišenoga krvnog tlaka.

Osim antibiotika, neki lijekovi koje konzumiramo kako bismo spriječili bolesti mogu uzrokovati ovisnost, a njihovo kombiniranje s alkoholom može pojačati taj učinak. Primjerice, depresori, stimulansi i opioidi u kombinaciji s alkoholom mogu dovesti do prekomjerne uporabe alkohola i lijekova ili nastavka uporabe lijekova i nakon završetka terapije.

Imajući na umu niz negativnih posljedica koje miješanje lijekova i alkohola može prouzročiti, iznimno je važno konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom prije nego što ih istodobno konzumirate.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.