Prepoznaj znakove kada osoba ne bi trebala voziti

Svi znamo da je vožnja pod utjecajem alkohola zabranjena jer konzumacija alkohola utječe na vrijeme reakcije, vid i sposobnost koncentracije, što znači da su refleksi usporeni i teže ih je kontrolirati i upravljati vozilom. Također, nakon konzumacije alkohola vjerojatnije je kako će vozač prakticirati rizično ponašanje, što rezultira opasnijom vožnjom.

Opasnosti miješanja alkohola i lijekova

Neovisno o tome uzimate li lijek na recept ili bez recepta, farmaceutski pripravci u vašem tijelu mogu neočekivano reagirati u kombinaciji s alkoholom. Ako uzimate bilo kakvu terapiju, uvijek se trebate konzultirati s vašim ljekarnikom ili liječnikom prije nego što uz terapiju konzumirate i alkohol.

Kako pomoći prijatelju koji previše pije

Zlouporaba alkohola i ovisnost ne utječu samo na osobu koja pije nego i na njihove obitelji i bliske osobe. Biti u blizini prijatelja ili člana obitelji koji se bori s alkoholizmom može biti bolno, ali i frustrirajuće.

Alkohol i odnosi s bližnjima

Konzumacija alkohola značajno utječe na ljudsko tijelo i ponašanje. Poznato je kako se prekomjerna konzumacija alkohola negativno odražava na obiteljske, bračne i prijateljske odnose te na odnose na radnom mjestu jer može potaknuti osjećaje agresivnosti, depresije i tuge.

Zašto su igre za ispijanje alkohola opasne?

„Nikad nisam“, „Beer pong“, „Štoflek/Štoflec“ ili igre s kartama samo su neke od poznatih društvenih igara povezanih s konzumacijom alkohola. Društvene igre koje uključuju konzumaciju alkohola vrlo su popularne, a većina mladih zaigrala ih je barem jednom u životu. Nemojte se zavaravati i misliti kako je riječ o bezazlenoj zabavi jer igre za ispijanje alkohola mogu dovesti do rizičnog ponašanja i trovanja alkoholom.

Trovanje alkoholom – kako prepoznati simptome i što učiniti?

Pretjerana i neprimjerena konzumacija alkohola u kratkom razdoblju glavni je uzrok trovanja alkoholom. Trovanje alkoholom može utjecati na disanje, puls i refleks povraćanja te potencijalno dovesti do kome i smrti. Za razliku od hrane, alkohol se apsorbira znatno brže od većine drugih hranjivih tvari. Ipak, tijelu je potrebno mnogo više vremena kako bi se oslobodilo alkohola koji ste konzumirali.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.