„Nikad nisam“, „Beer pong“, „Štoflek/Štoflec“ ili igre s kartama samo su neke od poznatih društvenih igara povezanih s konzumacijom alkohola. Društvene igre koje uključuju konzumaciju alkohola vrlo su popularne, a većina mladih zaigrala ih je barem jednom u životu. Nemojte se zavaravati i misliti kako je riječ o bezazlenoj zabavi jer igre za ispijanje alkohola mogu dovesti do rizičnog ponašanja i trovanja alkoholom.

Igra za ispijanje alkohola svaka je aktivnost koja omogućuje drugoj osobi kontrolirati količine alkohola koje konzumirate. Često se igraju na kućnim zabavama kao način upoznavanja ljudi ili s ciljem bržeg alkoholiziranja.

Tijekom igre sudionici moraju popiti alkohol kada čuju određenu riječ ili prekrše pravila igre. Pravila igre sve se teže mogu slijediti jer sudionici piju sve više alkohola. Iz navedenog je vidljivo kako se igrače potiče piti više i brže nego što bi željeli, što ih dovodi u opasnost.

Zdravstveni rizici igara za ispijanje alkohola

Prebrzo ispijanje previše količina alkohola tijekom igre opijanja vrlo često dovodi do trovanja alkoholom. Trovanje alkoholom je ozbiljna, a ponekad i smrtonosna posljedica konzumiranja velike količine alkohola u kratkom vremenskom razdoblju, što može utjecati na disanje, puls, refleks povraćanja i potencijalno dovesti do kome i smrti.

Konzumiranje veće količine alkohola također vas može učiniti ranjivima u potencijalno rizičnim situacijama. Budući da alkohol u krvi usporava vaše reakcije, remeti ravnotežu i slabi osjetilo vida i sluha, dovodi u pitanje vašu sigurnost.

Redovito prekoračenje smjernica za umjerenu i odgovornu konzumaciju alkohola povećava rizik od oboljenja od bolesti poput raka i bolesti srca. Također može utjecati na vaš izgled, dovesti do debljanja te povećati tjeskobu i stres.

Postoji nekoliko načina kako izbjeći igre za opijanje:

  1. Nemoj igrati – najsigurnija je opcija ne igrati. Reci kako želiš sam kontrolirati količinu alkohola koju ćeš konzumirati.
  2. Biraj drugi način zabave – postoje različiti načini zabave. Kuhaj večeru s društvom, organiziraj gledanje filmova ili se bavi sportom.
  3. Pazi na druge – ako tvoji prijatelji igraju igre za opijanje, odmah ih upozori i zamoli da prestanu.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.