Način na koji se roditelji odnose prema alkoholu pred svojom djecom izravno će utjecati na to kako će se djeca kad odrastu odnositi prema konzumaciji alkohola. Dakle, kao što djeca uče razgovarati poput njihovih roditelja, tako uče i konzumirati alkohol poput njih. Istraživanja pokazuju da djeca u mladoj dobi uče o prihvatljivom ponašanju promatrajući i kopirajući roditelje.

Smjernice o odgovornoj konzumaciji alkohola

Konzumirajte alkohol unutar smjernica za odgovornu konzumaciju, što u Hrvatskoj znači do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno za žene jedno piće (10 g alkohola) dnevno.[1]

Svojoj djeci nemojte dopustiti konzumiranje alkohola. Radije im objasnite kako je alkohol samo za odrasle jer su tijela odraslih osoba završila s razvojem, ali da čak i odrasli trebaju poštovati pravila o odgovornoj konzumaciji alkohola. Razgovarajte sa svojom djecom o različitim vrstama alkohola i različitim jačinama i objasnite im što je standardna jedinica alkohola i kako se mjeri.

Budite otvoreni sa svojom djecom

Ako povremeno popijete previše i mamurni ste, ne pokušavajte skriti simptome, nego otvoreno razgovarajte sa svojim djetetom o tome kako se osjećate. Recite im ako imate glavobolju ili se osjećate loše i objasnite da su to posljedice pretjerane konzumacije alkohola. Naglasite i da bi posljedice bile gore za njih jer su manji i njihova su tijela još uvijek u razvoju. Na taj način znaju da previše alkohola može imati negativne posljedice te izbjegavate pretvaranje konzumacije alkohola u tabu temu.

Zašto trebate razgovarati s djecom o alkoholu

Odgovornost je svih nas pri zaštiti djece od štetnog utjecaja alkohola, što znači da svi imamo važnu ulogu, kao roditelji, nastavnici ili rođaci, u odgoju djece koja imaju odgovoran stav prema alkoholu. Neka istraživanja pokazuju da će djeca prvo pristupiti roditeljima i zatražiti informacije i savjete o alkoholu. Stoga potičemo roditelje da sami započnu razgovor sa svojom djecom o alkoholu, uz otvorene, iskrene i informirane rasprave. Za mlade ljude rizična konzumacija alkohola pridonosi višestrukim štetama. To uključuje loše obrazovne rezultate, riskantno seksualno ponašanje, kriminal, ali i niz tjelesnih i psiholoških šteta.

Neki primjeri kratkoročnih šteta koje proizlaze iz alkohola

Ranjivost: hormonske promjene kroz koje djeca prolaze u pubertetu čine ih sklonijima riziku. Alkohol može dodatno umanjiti prosudbu djece, ostavljajući ih ranjivim.

Nezaštićeni seks: alkohol utječe na racionalne vještine odlučivanja mladih ljudi.

Trovanje alkoholom: alkohol može biti otrovan za svakoga tko pije previše u kratkom vremenu, ali djeca su posebno ranjiva.

Izgled: alkohol utječe na kožu, može uzrokovati povećanje tjelesne mase i poremetiti spavanje.

Neki primjeri dugotrajnih šteta koje proizlaze iz alkohola

Oštećenje jetre: možda mislite da samo cjeloživotni alkoholičari imaju oštećenje jetre, ali redovita konzumacija prevelike količine alkohola može povećati izglede mlade osobe za oštećenje jetre.

Razvoj mozga: konzumacija alkohola, kada se mozak mladih još razvija, može dugoročno utjecati na memoriju, reakcije i mogućnost držanja pozornosti.

Konzumacija u odrasloj dobi: ako djeca konzumiraju alkohol, veća je vjerojatnost da će u odrasloj dobi imati problema s pretjeranom konzumacijom alkohola.

Preporučuje se djetinjstvo bez alkohola kao najzdravija i najbolja opcija. Dokazano je da što ranije osoba počne piti, to je veća vjerojatnost da će kasnije piti više i učestalije. Također znamo i da su učinci alkohola različiti za odrasle i djecu – dječja tijela i dalje se razvijaju pa im čak i mala količina alkohola može nanijeti štetu.

Savjeti:

  • djetinjstvo bez alkohola najzdravija je i najbolja opcija
  • dajte djeci točne informacije o alkoholu
  • razjasnite da je alkohol namijenjen samo odraslima
  • učite djecu da se bave sportom i zdravo se hrane
  • ako se dogodi da maloljetnik konzumira alkohol i loše se osjeća, budite na oprezu, neka bude hidratiziran i pod nadzorom. Ako niste sigurni što učiniti – zovite 194.

 

[1] V. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/national-low-risk-drinking-recommendations-drinking-guidelines_en.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.