Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, konzumacija alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su probali alkohol. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka u pogledu konzumacije alkohola, jer je u Hrvatskoj  90 % učenika barem jednom u životu probalo alkohol.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg je HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula niz aktivnosti koji imaju za cilj prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola. Kako bi zajedno s ugostiteljskim objektima pridonijela odgovornom posluživanju alkohola razvijen je online edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ koji je namijenjen ugostiteljskom sektoru.

Ugostiteljski objekti iz cijele Hrvatske pristupili su online treningu i u 20-ak minuta provjerili svoje znanje o konzumaciji alkohola s posebnim naglaskom na maloljetničku konzumaciju, kako bismo zajedno podigli svijest o važnosti odgovorne prodaje i posluživanja alkoholnih pića.

Cilj projekta „Poslužujem odgovorno“ prevencija je maloljetničke konzumacije alkohola, ukazivanje na važnost odgovorne konzumacije alkohola kod odraslih osoba, kao i promoviranje ugostiteljskih objekata koji alkoholna pića poslužuju na odgovoran način. Projekt su podržali Hrvatska udruga turizma, Hrvatska obrtnička komora i HUP udruga ugostiteljstva i turizma.

Nakon odrađenog treninga svi sudionici dobili su potvrdu o uspješnom završetku treninga. Ugostiteljski objekti koji su pristupili i završili trening bili su istaknuti u medijskim člancima koji su promovirali navedeni projekt.

Budimo odgovorni, poslužujmo odgovorno!

Ugostiteljski objekti koji su educirani tijekom treninga „Poslužujem odgovorno“

Zagreb

 1. Al Dente
 2. Gost&Ona
 3. Kavkaz
 4. Old Miner
 5. Tesla
 6. Vintage Industrial Bar

Split, Šibenik i okolica

 1. Antique Sushi Bar
 2. Baraka bar
 3. Bokamora, Bokeria
 4. Caffe Bar Kauri
 5. CB Baoli
 6. Day & Night Bar Tennis
 7. Fabrique Pub
 8. Gorica Šibenik
 9. Olive Tree
 10. Piccadily Sinj
 11. Roof68
 12. Štacija Split
 13. Terazzo Bar Split
 14. Belveder Split

Rijeka i okolica

 1. Bačva Pub
 2. Fiorello Pub
 3. Hilton Rijeka Costabella Beach & Resort
 4. Hotel Heritage Forza, Baška
 5. Jadran Hoteli i Kampovi
 6. Klub mladih Rijeka
 7. Sabrage

Zadar

 1. Forty Bar
 2. Kult Caffe Bar
 3. Punta Garden
 4. Svarog Bar
 5. Yachting Bar

Osijek, Slavonski Brod, Vukovar i Vinkovci

 1. Merlon, Osijek
 2. Caffe Bar Najpar
 3. SenS Bar, Slavonski Brod
 4. CB Zalužje Vinkovci
 5. CB Story, Vinkovci

Dubrovnik

 1. Cafe Bar Bard

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.