Prema zadnjim objavljenim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uzimanju droga i drugim oblicima ovisnosti među učenicima (ESPAD) za 2019. godinu, konzumacija alkohola ostaje uvelike zastupljeno ponašanje među adolescentima u Europi, uz prosječno više od 79 % učenika koji su probali alkohol. Iako je europski trend blago smanjenje konzumacije alkohola među učenicima, podaci pokazuju da su hrvatski učenici iznad europskog prosjeka u pogledu konzumacije alkohola, jer je u Hrvatskoj  90 % učenika barem jednom u životu probalo alkohol.

Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg je HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula niz aktivnosti koji imaju za cilj prevenciju maloljetničke konzumacije alkohola. Kako bi zajedno s ugostiteljskim objektima pridonijela odgovornom posluživanju alkohola razvijen je online edukativni trening „Poslužujem odgovorno“ koji je namijenjen ugostiteljskom sektoru.

Pozivamo sve ugostiteljske objekte da pristupe online treningu i u 20-ak minuta provjere svoje znanje o konzumaciji alkohola s posebnim naglaskom na maloljetničku konzumaciju, kako bismo zajedno podigli svijest o važnosti odgovorne prodaje i posluživanja alkoholnih pića.

Cilj projekta „Poslužujem odgovorno“ prevencija je maloljetničke konzumacije alkohola, ukazivanje na važnost odgovorne konzumacije alkohola kod odraslih osoba, kao i promoviranje ugostiteljskih objekata koji alkoholna pića poslužuju na odgovoran način. Projekt podržavaju Hrvatska udruga turizma, Hrvatska obrtnička komora i HUP udruga ugostiteljstva i turizma.

Nakon odrađenog treninga svi sudionici dobit će potvrdu o uspješnom završetku treninga. Ugostiteljski objekti koji pristupe i završe trening bit će istaknuti u medijskim člancima koji će promovirati navedeni projekt.

Treningu se može pristupiti registracijom na linku: https://elearning.algebra.hr/login/signup.php.

Nakon registracije sudionik će dobiti email s linkom za potvrdu registracije i pristupom treningu.

Budimo odgovorni, poslužujmo odgovorno!

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.