Pronalaženje prave ravnoteže između zaštite vašeg djeteta i osiguranja slobode nije lako. Ne možete stalno biti sa svojom djecom ako ih želite odgojiti kao samostalne i odgovorne osobe. Uz temeljit razgovor i povjerenje, možete im pomoći donijeti pravu odluku u izazovnoj situaciji, pitati vas za savjet kad god im zatreba i osjećati se sigurno s vama. Male promjene u stavu mogu napraviti značajnu razliku, ali ne očekujte uspjeh preko noći. Korak po korak.

Nitko nije savršen

Prihvatite činjenicu da ni vi ni vaše dijete niste uvijek u pravu. Što se primjenjuje na jedno dijete, ne mora se nužno primjenjivati na drugo. Znajte da su pogreške neizbježne i da iz njih treba učiti.

Upoznajte svoje dijete

Upoznajte svoje dijete kao pojedinca. Znate li što voli i ne voli o sebi ili svijetu oko sebe? Što biste promijenili u svom životu kad biste mogli?

Odvojite vrijeme i pitajte ga takva pitanja i pažljivo slušajte njegove odgovore. Možda ćete shvatiti da ga ne poznajete onako kako ste mislili, a dijete će osjetiti da vam je njegovo mišljenje važno.

Izgradite bliske odnose

Djeca su sklonija slijediti pravila ako se osjećaju kao važan član skupine. Dajte djetetu osjećaj pripadnosti, radite stvari zajedno i otkrijte što vaše dijete voli raditi samostalno ili u krugu obitelji. Postavljanjem rutina moći ćete provesti više vremena zajedno, imat ćete više prilika za razgovor i na taj ćete način dati djetetu osjećaj da vam se može obratiti ako nastane problem.

Neka se osjećaju da ih poštujete

Moramo dati djetetu osjećaj poštovanja. Mišljenje vašeg djeteta je važno. Dijete mora moći slobodno izraziti svoje mišljenje u okruženju koje će ga podržati. Stoga pravodobno obavijestite vaše dijete o svim promjenama koje će utjecati na njega i pokažite mu da ste ponosni na nju ili njega. Ako se njegovi prijatelji nađu u nevolji i vaše dijete nije uključeno, recite mu koliko ste ponosni na njega zbog njegova zrelog ponašanja.

Postavite pravila

Važno je da djeca znaju osnovna pravila i posljedice ako ih prekrše. No, ne zaboravite ni pohvale kad učine nešto dobro. Djeca će definitivno testirati vaša pravila pa budite dosljedni. Pravila pomažu djetetu i razvijaju njegov osjećaj odgovornosti. Objasnite im, na primjer, da ih pitate s kim provode vrijeme i kada će se vratiti kući jer je to važno ponajprije zbog njihove sigurnosti, a ne zato što ih želite kontrolirati.

Vjerujte djetetu

Vjerujući svom djetetu, pružate mu priliku da vam kaže istinu (posebice o neprihvatljivim ili rizičnim događajima). Budući da ste voljni slušati njegovu stranu priče, pomažete mu da u budućnosti donese razumne odluke.

Povjerenje je ključno za iskrenu komunikaciju. Ako se dijete osjeća sigurno u razgovoru s vama čak i o teškim temama, obratit će vam se za savjet kada je to potrebno.

Provjerite jesu li informirani

Djeca su ponekad bolje informirana o različitim temama nego što mislimo, ali često ne znaju sve činjenice. Bez obzira na temu, uvjerite se da vaše dijete uvijek ima točne informacije i zna komu se obratiti za dodatna pojašnjenja. Pokušajte izbjeći taktiku zastrašivanja. Objektivan razgovor o pozitivnim i negativnim stranama nekog događaja bit će znatno bolji. Koristite se jezikom koji će vaše dijete razumjeti i dajte primjere koji su prikladni za njega te ga ohrabrujte da izrazi svoje mišljenje.

Djela, a ne riječi

Kao roditelji ili skrbnici, ne podcjenjujte utjecaj vlastitih poteza, stavova, riječi i izbora. Sve to uvelike utječe na ponašanje vašeg djeteta. Razmislite kakav ste uzor svom djetetu. Teško je očekivati da dijete donosi razumne odluke ako nema dobar uzor.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.