Konzumiranje alkoholnog pića, s obitelji na večeri ili s kolegama nakon radnog vremena, mnogima je dio rutine opuštanja nakon stresnog dana na poslu. Jedno ili dva alkoholna pića uz obrok u dobrom društvu sigurno nisu znak problematične konzumacije, no postavlja se pitanje gdje je granica između umjerene i prekomjerne konzumacije alkohola.

Problem se javlja ako se više ne možete opustiti bez alkohola, a konzumacija sve većih količina  alkohola postane neizbježan ritual nakon posla.

Svjesni smo svakodnevne izloženosti stresu. Osim stresa na poslu, tu su i stalni egzistencijalni pritisci kao što je visoka inflacija, rat u Ukrajini ili epidemija koronavirusa koja još nije završila, a često se navedenom pridružuju i različite obiteljske brige. Sve to utječe na nas i možemo osjetiti različite simptome stresa, od napetosti i glavobolje do želučanih problema i lupanja srca, kao i do poremećaja spavanja.

Budući da alkohol umanjuje razdražljivost određenih živčanih stanica i zaustavlja oslobađanje kortizola (hormona stesa), a potiče oslobađanje endorfina u mozgu, što zajednički utječe na podizanje raspoloženja, strahovi i napetosti čine se podnošljivijima tijekom kraćeg razdoblja. Uslijed navedenog mnogi ljudi opterećeni stresom vole se oslanjati na opuštajući učinak alkoholnih pića nakon posla.

Prof. dr. Karl-Heinz Ladwig, voditelj radne skupine u Institutu za epidemiologiju II u Helmholtz Zentrum u Münchenu, uspostavlja vezu između povećanog osjećaja stresa zbog većeg opterećenja na poslu i konzumacije alkoholnog pića nakon posla: „Rezultati naše analize pokazuju da se alkoholna pića konzumiraju navečer kako bi se smanjila napetost nakon stresnog dana. Mislim da je popiti piće nakon posla u redu. Međutim, problem je pronaći pravu ravnotežu i održati je. Postaje problematično kad više nema opuštanja bez konzumacije alkoholnih pića ili kad se moraju konzumirati sve veće količine.“

Prijelaz s umjerene konzumacije alkohola na problematične obrasce konzumacije ovisi o osobinama svakog pojedinca. Zabrinjavajući znakovi pojavljuju se kad izgubite kontrolu nad konzumiranom količinom alkoholnih pića, a jedna čaša uvijek postane nekoliko čaša alkoholnog pića. Također je vrlo zabrinjavajuće ako se pojavi nervoza jer se nije konzumirao alkohol ili se pojave drugi simptomi „apstinencijske krize“, primjerice podrhtavanje ili znojenje.

U nastavku možete pronaći nekoliko savjeta kako smanjiti stres i koji se odnose na odgovornu konzumaciju alkohola

  1. Uživajte u hobijima ili se rekreativno bavite sportom kako biste se opustili nakon radnog dana.

Ako veći dio radnog dana provodite sjedeći, bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti svakako će vam pomoći da se razgibate i opustite jer istraživanja pokazuju kako tjelesna aktivnost doprinosi smanjivanju stresa.

  1. Ako ste tjelesno aktivni na poslu, nakon posla se odmorite.

Predlažemo da se odmorite u miru uz dobru knjigu poslije dolaska kući umjesto da gledate TV, pratite novosti na mobitelu ili razgovarate. Također, možete osmisliti i vlastite opuštajuće rituale koji će vam pomoći da dan završite smireno.

  1. Imajte na umu kako prekomjerna konzumacija alkoholnih pića može dovesti do poremećaja spavanja.

San je nužan za oporavak organizma, učinkovitost u stanju budnosti i upravljanje emocijama, a njegov nedostatak povećava razinu stresa.

  1. S vremena na vrijeme preispitajte svoje navike konzumacije alkohola.

Ako primijetite da konzumirate sve više alkohola i više se ne možete opustiti ni na koji drugi način, trebali biste svjesno izbjegavati alkoholna pića i što prije potražiti stručnu pomoć.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.