Što je binge drinking i zašto je posebno opasan za mlade

Ekscesivno epizodično pijenje (engl. binge drinking) stil je pijenja koji uključuje pet ili više standardnih pića u jednoj prigodi.

Utjecaj alkohola na razvoj mozga adolescenata

Nekada se smatralo kako se osnovna struktura mozga razvija oko treće godine života i mozak u potpunosti postaje razvijen do 10. ili 12. godine života. Međutim, novija istraživanja ukazuju na to kako je mozak u adolescentnoj dobi još uvijek itekako u fazi razvoja, koja se nastavlja sve do sredine dvadesetih godina.

Budite uzor svojoj djeci

Način na koji se roditelji odnose prema alkoholu pred svojom djecom izravno će utjecati na to kako će se djeca kad odrastu odnositi prema konzumaciji alkohola. Dakle, kao što djeca uče razgovarati poput njihovih roditelja, tako uče i konzumirati alkohol poput njih. Istraživanja pokazuju da djeca u mladoj dobi uče o prihvatljivom ponašanju promatrajući i kopirajući roditelje.

Kako razgovarati s djecom o alkoholu?

Konzumacija alkohola dio je većine kultura stotinama godina. Svima je zajedničko uvjerenje kako je alkohol namijenjen odraslima i nije prikladan za djecu. Konzumacija alkohola utječe na odrasle, a još je štetnija za djecu. Postoje zakoni diljem svijeta koji nas podsjećaju da je alkohol namijenjen isključivo odraslima.

Taktike za vođenje razgovora o alkoholu

Pronalaženje prave ravnoteže između zaštite vašeg djeteta i osiguranja slobode nije lako. Ne možete stalno biti sa svojom djecom ako ih želite odgojiti kao samostalne i odgovorne osobe. Uz temeljit razgovor i povjerenje, možete im pomoći donijeti pravu odluku u izazovnoj situaciji, pitati vas za savjet kad god im zatreba i osjećati se sigurno s vama. Male promjene u stavu mogu napraviti značajnu razliku, ali ne očekujte uspjeh preko noći. Korak po korak.

Tinejdžeri i alkohol

Tinejdžeri nisu djeca. Oni se pripremaju za ulogu odraslih i u procesu su učenja koji još nije završen. Sebi, svojim prijateljima i roditeljima žele dokazati da više nisu djeca. Ako je alkohol samo za odrasle, onda će pokazati da su odrasli... Konzumirajući alkohol.

Prihvaćajući njihovu promjenu i sve veću zrelost, pokazujete im poštovanje i ohrabrujete ih da postanu odgovorni. Takvim pristupom lakše će prihvatiti savjet: „Doista odrastaš, ali proći će određeno vrijeme prije nego što se tvoje tijelo dovoljno razvije da bude u stanju piti alkohol sigurno i u umjerenim količinama.”

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.