Pretjerana i neprimjerena konzumacija alkohola u kratkom razdoblju glavni je uzrok trovanja alkoholom. Trovanje alkoholom može utjecati na disanje, puls i refleks povraćanja te potencijalno dovesti do kome i smrti. Za razliku od hrane, alkohol se apsorbira znatno brže od većine drugih hranjivih tvari. Ipak, tijelu je potrebno mnogo više vremena kako bi se oslobodilo alkohola koji ste konzumirali.

Naime, tijekom konzumacije alkohola jetra ima ulogu filtriranja alkohola iz organizma, a da bi iz organizma eliminirala jednu jedinicu alkohola, odnosno 10 grama čistog alkohola potrebno je oko sat vremena. Mješovita pića mogu sadržavati veću količinu alkohola, stoga i jetra treba više vremena kako bi ih obradila. Stopa po kojoj se alkohol obrađuje može se znatno razlikovati od osobe do osobe, što ovisi o nizu faktora. Međutim, u cjelini jetra uspješno može obraditi samo jedno piće u satu.

I muškarci i žene mogu se otrovati alkoholom, no žene najčešće imaju višu razinu alkohola u krvi nakon što popiju istu količinu kao muškarci. Stoga su i izloženije većem riziku od trovanja alkoholom.

Konzumacija velike količine alkohola u kratkom razdoblju može:

 • usporiti moždane funkcije i spriječiti pravilan rad centra za ravnotežu
 • iritirati želudac i tako izazvati povraćanje
 • opasno utjecati na sustave koji kontroliraju disanje i otkucaje srca
 • dehidrirati tijelo, što u teškim slučajevima dovodi do oštećenja mozga
 • sniziti tjelesnu temperaturu, što može dovesti do hipotermije
 • sniziti razinu šećera u krvi, riskirajući napadaje ili oštećenje mozga.

Količina koja može uzrokovati trovanje alkoholom ovisi o dobi, spolu, veličini i težini osobe, brzini pijenja, koliko je i je li uopće osoba jela prije konzumacije alkohola, općem zdravstvenom stanju, je li osoba uzimala lijekove i sl.

Konzumiranje veće količine alkohola također može osobu učiniti ranjivom u potencijalno rizičnim situacijama. Budući da alkohol u krvi usporava reakcije, remeti ravnotežu te slabi osjetilo vida i sluha, dovodi u pitanje i osobnu sigurnost.

Količina konzumiranog alkohola nije pouzdan pokazatelj trovanja alkoholom. Znakovi i simptomi na koje treba obratiti pozornost jesu:

 • zbunjenost
 • nejasan govor
 • gubitak koordinacije
 • povraćanje
 • usporeno disanje (manje od osam udisaja u minuti)
 • nepravilno disanje (razmak od više od deset sekundi između udisaja)
 • blijeda ili plava koža zbog niske tjelesne temperature
 • osoba je pri svijesti, ali ne reagira
 • osoba se onesvijestila ili je bez svijesti
 • gubitak kontrole mjehura ili crijeva.

Kako pomoći nekome tko pokazuje znakove trovanja alkoholom?

 1. pokušajte ih držati budnima i uspravnima
 2. položite ih u bočni položaj ako su se onesvijestili i provjerite dišu li pravilno
 3. držite ih na toplom
 4. ostanite s njima i pratite njihove simptome
 5. potražite liječnički savjet ili pomoć.

Što ne smijete činiti kada primijetite da je netko konzumirao previše alkohola jer metode koje uobičajeno mogu biti korisne za triježnjenje obično su neučinkovite kod trovanja alkoholom, a neke mogu biti i opasne:

 1. Nikada ne ostavljajte osobu da „malo odspava“. Količina alkohola u krvi nastavlja rasti čak i kada su prestali piti jer probavni sustav nastavlja apsorbirati alkohol u krvotok i osoba može izgubiti svijest dok spava.
 2. Nemojte im dati piti kavu. Alkohol dehidrira tijelo, a kava će nekoga tko je već dehidriran učiniti još više dehidriranim.
 3. Nemojte ih tjerati na hodanje. Alkohol usporava funkcije mozga i utječe na osjećaj ravnoteže, pa šetnja može prouzročiti nezgode.
 4. Nikada ih ne stavljajte pod hladan tuš. Budući da premještanje osobe koja se otrovala alkoholom predstavlja opasnost od ozljeda, nije dobra ideja niti tuširati ih. Hladan tuš još je gori jer alkohol snižava tjelesnu temperaturu, što može dovesti do hipotermije, a šok od hladnoće može izazvati gubitak svijesti. Najbolji je savjet staviti osobu u bočni položaj na najbližem sigurnom mjestu.
 5. Ne dopustite im više konzumiranje alkohola.

Zapamtite, ako mislite da se tko otrovao alkoholom – čak i ako samo sumnjate – nazovite 194 i zatražite hitnu medicinsku pomoć jer osoba, koja je u nesvijesti ili se ne može probuditi, može biti u životnoj opasnosti.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.