ALKOHOL JE ALKOHOL

ALKOHOL JE ALKOHOL

Svaki alkohol je isti, ne postoji jaki i slabi alkohol, bilo da je riječ o pivu, vinu ili jakom alkoholnom piću. Alkohol u svim alkoholnim pićima je isti i naziva se etanol ili etilini alkohol, samo se razlikuje njegova količina u pojedinom piću.

ALKOHOL I MALOLJETNICI

ALKOHOL I MALOLJETNICI

Zakonski prihvaćena starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj iznosi 18 godina. Istraživanja pokazuju da su djeca roditelja koji su dobri uzori manje skloni konzumaciji alkohola i veća je vjerojatnost da će razviti navike umjerene i odgovorne konzumacije alkohola.

Alkohol utječe na naše tijelo na različite načine i može utjecati na naše zdravlje. Što ga više konzumiramo, veća je mogućnost da ćemo razviti probleme vezane uz alkohol. Rizik za razvijanjem takvih problema možete smanjiti tako da ne popijete više od dva standardna pića alkohola dnevno ako ste muškarac, odnosno jedno standardno piće alkohola dnevno ako ste žena. Sve više od toga povećava rizik za razvoj niza ozbiljnih zdravstvenih problema, među kojima su i bolesti srca i jetre, ali i nastanak nekoliko vrsta karcinoma.

Alkohol i debljanje

Alkoholna pića sadržavaju velik broj kalorija, što može utjecati na vašu tjelesnu masu. Trbušno masno tkivo može uzrokovati kardiovaskularne bolesti, dijabetes i niz drugih poteškoća.

Alkohol i mentalno zdravlje

Alkohol može negativno utjecati na naše mentalno zdravlje, od anksioznosti do stresa. Neprimjerena i pretjerana konzumacija alkohola može promijeniti sposobnost mozga da neometano djeluje i promijeniti njegovu kemijsku ravnotežu. Povećana konzumacija alkohola snažnije utječe na mozak, što uzrokuje promjene raspoloženja, odnosno osobe postaju anksiozne i depresivne. Neprimjerena konzumacija alkohola može uzrokovati i probleme sa spavanjem, zbog čega osoba postaje troma i razdražljiva.

Budući da alkohol ulazi izravno u krvotok, vrlo brzo utječe i na ljudske reakcije: refleksi se usporavaju, vidokrug se smanjuje, a raste sklonost podcjenjivanju rizika i opasnosti. Upravo zato je vožnja pod utjecajem alkohola nepoželjna.

Alkohol i srce

Redovito ispijanje nekoliko čaša pića može oslabiti naše srce i suziti arterije te utjecati na povišeni krvni tlak.

Alkohol i jetra

Više od dva piva ili dvije čaše vina dnevno može ugroziti našu jetru. Jetra je odgovorna za čišćenje krvi, apsorpciju nutrijenta i proizvodnju kemikalije koja omogućava normalne tjelesne procese. Kada mora razgraditi velike količine alkohola, jetra ne može pravilno odraditi svoj posao i može postati masna i oštećena.

Alkohol i želudac

Alkohol može negativno utjecati i na naš želudac. Želučana kiselina odgovorna je za razgradnju hrane koju unosimo u tijelo, no zbog alkohola ona može nagrizati sluznicu želuca i mišiće koji je okružuju. Redovito opijanje može uzrokovati i ozbiljnije probleme poput mučnine, povraćanja, čira na želucu, pa čak i karcinom želuca.

Alkohol i erektilna disfunkcija

Alkohol usporava i sprječava otpuštanje seksualnih hormona koji utječu na protok krvi, što otežava erekciju i njezino održavanje. Osim toga, tijekom vremena alkohol može i oštetiti testise, smanjiti razinu testosterona i naškoditi plodnosti.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.