ALKOHOL JE ALKOHOL

ALKOHOL JE ALKOHOL

Svaki alkohol je isti, ne postoji jaki i slabi alkohol, bilo da je riječ o pivu, vinu ili jakom alkoholnom piću. Alkohol u svim alkoholnim pićima je isti i naziva se etanol ili etilini alkohol, samo se razlikuje njegova količina u pojedinom piću.

ALKOHOL I MALOLJETNICI

ALKOHOL I MALOLJETNICI

Zakonski prihvaćena starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj iznosi 18 godina. Istraživanja pokazuju da su djeca roditelja koji su dobri uzori manje skloni konzumaciji alkohola i veća je vjerojatnost da će razviti navike umjerene i odgovorne konzumacije alkohola.

Konzumacija alkohola u bilo kojem stupnju trudnoće može naštetiti bebi: što više pijete, veći je rizik. Ženama se stoga savjetuje za vrijeme trudnoće uopće ne konzumirati alkohol. Ako niste znali da ste trudni i konzumirali ste alkohol u ranom stupnju trudnoće, razgovarajte sa svojim ginekologom. To što ste popili malo alkohola ne znači nužno da ste nanijeli štetu plodu. Kada saznate da ste trudni, najvažnije je prestati konzumirati alkohol.

Rizik za spontani pobačaj

Redovita konzumacija alkohola iznad dopuštenih jedinica alkohola može povećati rizik za spontanim pobačajem. Savjetuje se da tijekom prva tri mjeseca trudnoće u potpunosti izbjegavate konzumaciju alkohola kako biste smanjile rizik. Ipak, važno je imati na umu kako je konzumacija alkohola rizična tijekom cijele trudnoće, a ne samo u prva tri mjeseca.

Utjecaj alkohola na nerođeno dijete

Kada pijete, alkohol putem posteljice prelazi izravno iz vašeg krvotoka u bebinu krv. Budući da se beba tek razvija, ne može probaviti alkohol i možete joj naštetiti. Potencijalna opasnost konzumacije alkohola za bebu koja se razvija ovisi o stupnju trudnoće. Međutim, alkohol može biti štetan za razvoj vaše bebe tijekom cijele trudnoće. Stoga je važno pridržavati se uputa i izbjegavati alkohol. Osim navedenog, studije pokazuju i kako je prehrana u trudnoći vrlo važna te da loše prehrambene navike također povećavaju rizik za štetnim djelovanjem na nerođeno dijete.

Konzumacija alkohola tijekom trudnoće može utjecati na zdravlje vaše bebe

Konzumacija alkohola tijekom bilo kojega stupnja trudnoće može uzrokovati spontani pobačaj, mrtvorođenče, nedonošče, malu težinu pri porodu i fetalni alkoholni spektar poremećaja (FASD). FASD se odnosi na nepravilnosti djeteta uzrokovanih izloženosti fetusa alkoholu, a među njima je i fetalni alkoholni sindrom (FAS). Fetalni alkoholni sindrom može se spriječiti, a riječ je o veoma ozbiljnom doživotnom stanju uzrokovanom konzumacijom alkohola tijekom trudnoće, koje utječe na način na koji se razvija bebin mozak. Djeca koja razviju FAS imaju problema s razvojem mozga, nepravilnostima u rastu tijela te imaju specifične crte lica.

Što učiniti ako pokušavate zatrudnjeti?

Alkohol ne uzrokuje problem tek kada postanete trudni. Postoje dokazi kako alkohol može utjecati na plodnost i muškaraca i žena. Konzumacija alkohola veća od količine navedene u smjernicama znači i veći rizik za spontani pobačaj tijekom prva tri mjeseca trudnoće. Jedna studija pokazala je kako je rizik za spontani pobačaj kod žena koje piju pet i više jedinica alkohola tjedno veći čak tri puta.

Savjeti za suzdržavanje od konzumacije alkohola

Postoje brojne alternative alkoholu dostupne u supermarketima, kafićima i restoranima. Tzv. „mocktaili“, odnosno kokteli bez alkohola mogu biti okrepljujuća zamjena za alkohol.

Ako vaš partner konzumira alkohol, zamolite ga da bude solidaran i smanji unos alkohola. Ako mislite da biste mogli imati problema s prestankom konzumacije alkohola, razgovarajte sa svojim liječnikom.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.