ALKOHOL JE ALKOHOL

ALKOHOL JE ALKOHOL

Svaki alkohol je isti, ne postoji jaki i slabi alkohol, bilo da je riječ o pivu, vinu ili jakom alkoholnom piću. Alkohol u svim alkoholnim pićima je isti i naziva se etanol ili etilini alkohol, samo se razlikuje njegova količina u pojedinom piću.

ALKOHOL I MALOLJETNICI

ALKOHOL I MALOLJETNICI

Zakonski prihvaćena starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj iznosi 18 godina. Istraživanja pokazuju da su djeca roditelja koji su dobri uzori manje skloni konzumaciji alkohola i veća je vjerojatnost da će razviti navike umjerene i odgovorne konzumacije alkohola.

Alkohol i radno mjesto ne idu zajedno! Rad pod utjecajem alkohola može uzrokovati nesreće na radu. Stručnjaci procjenjuju da se oko četvrtine svih nesreća na radnome mjestu događa pod utjecajem alkohola. Pretpostavlja se da je brojka neprijavljenih slučajeva još i veća.

Poslodavcima se savjetuje da iskoriste sve mogućnosti koje im pruža zakon i obvezno s mjesta rada udalje radnika pod utjecajem alkohola ili drugih sredstava ovisnosti. Poslodavac je odgovoran za slučaj bilo kakve nezgode na radu po načelu objektivne odgovornosti, tj. odgovoran je u svakom slučaju, osim ako je riječ o višoj sili ili krajnjoj nepažnji.

Razmislite o vlastitoj konzumaciji alkohola kad radite od kuće

Možda su se vaši obrasci ponašanja znatno promijenili jer češće radite od kuće, možda zbog povećanog pritiska ili zbog toga što ste zabrinuti zbog svojeg posla ili financijske situacije. Sve osobe različito reagiraju na stres. Iako se neki u tim trenucima okreću zdravijoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, drugi povećavaju konzumaciju alkohola. Kako vi reagirate na stres? Ako ste sami primijetili znakove problematične konzumacije alkohola, potražite stručnu pomoć, npr. u jednom od mnogih mjerodavnih centara za ovisnost.

Savjeti za sprečavanje stresa vezanog uz rad od kuće

 • stvorite dnevne rutine – odredite vrijeme odlaska na spavanje i vrijeme buđenja
 • točno odredite svoje radno vrijeme, kao da odlazite u ured
 • jasno razdvojite radno vrijeme od slobodnog vremena, a ako ste u mogućnosti, odvojite i prostoriju u kojoj radite i napustite „ured” kad završite s poslom
 • isplanirajte stanke i ne odgovarajte na e-mailove ili druge poruke tijekom tog razdoblja
 • nemojte pokretati nove navike (npr. alkoholno piće za vrijeme ručka) samo zato što radite od kuće i nitko to ne može vidjeti
 • vježbajte: pokazalo se da biciklizam ili trčanje smanjuju stres
 • održavajte kontakt s prijateljima i imajte hobije
 • učite i vježbajte tehnike opuštanja kao što je joga.

Upravljanje strojevima i vožnja

Pravila o sprečavanju nesreća na radu ne dopuštaju radnicima ugroziti sebe ili druge zbog konzumacije alkohola (ili droga). Ako svakodnevno radite sa strojevima, upravljate vozilima ili su za vaš posao potrebne određene vještine tjelesne koordinacije, trebali biste se suzdržati od konzumacije alkohola na radnome mjestu. Sjetite se odgovornosti prema sebi i svojim kolegama.

Pridržavajte se i ostalih savjeta

 • U uredu, u slučaju rođendana ili proslava, često je običaj nazdraviti. Nikad se ne osjećajte prisiljeni piti alkohol ako to ne želite. Naposljetku, možete nazdraviti i proslaviti bezalkoholnim pićem.
 • Ako planirate poslovnu zabavu, uvijek bi trebala biti dostupna voda ili bezalkoholna pića.
 • Kad putujete automobilom, bilo da je riječ o sastanku ili vozite kući, uvijek vrijedi isto pravilo: NE PITI I VOZITI!

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.