Tijekom ljeta u Hrvatskoj i svijetu održavaju se brojni glazbeni festivali. Dobar provod na suncu uz odličnu glazbu i prijatelje – što biste više mogli poželjeti? Festivali su najdraži dio ljeta brojnih ljubitelja glazbe i nema sumnje kako želite poslušati brojne bendove ako uskoro idete na jedan od njih.

Povodom bogate festivalske sezone donosimo vam nekoliko savjeta kako stvoriti lijepe uspomene i zabaviti se na siguran i odgovoran način.

1. Umjereno konzumirajte alkohol

Najbolje je na festivalima što glazba počinje tijekom dana i traje do kasno u noć, a u nekim slučajevima praktički ni ne prestaje i zato konzumacija alkohola od jutra nikako nije dobra ideja. Ako konzumirate alkohol, kombinirajte ga s bezalkoholnim pićima, odnosno između dvaju alkoholnih pića popijte jedno bezalkoholno piće, a najbolje vodu. Dakle, neka nakon jednog alkoholnog pića slijedi jedna čaša vode. Konzumaciju alkohola prilagodite sebi jer nećete osvojiti nagradu ako se trudite držati korak sa svojim prijateljima. Vjerojatnije ćete samo propustiti sjajnu večer.

2. Hidrirajte se

Ples na suncu može vas umoriti, stoga uvijek sa sobom ponesite bočicu vode kako ne biste dehidrirali, razboljeli se i tako propustili ostatak festivala i dobre zabave. Još uvijek vrijedi stara izreka kako je poželjno popiti osam čaša vode dnevno, a tijekom vrućina i pojačanog znojenja čak i više. Vodu možete unijeti u organizam i preko voća ili sokova. Zamjena za vodu zasigurno nije alkohol jer izaziva upravo suprotan učinak, odnosno pospješuje dehidraciju.

3. Uživajte u hrani

Na festivalima je obično dostupan dobar izbor hrane, međutim ponekad može biti skupa te vam savjetujemo da sa sobom uvijek ponesete žitarice, energetske pločice, jabuke, orašaste plodove ili shakeove kao nadomjestak obroku jer ponekad zbog velikih ljetnih vrućina nemamo apetita za konkretan topli obrok. Obrok nikako ne zamjenjujte konzumacijom alkohola.

4. Odmarajte

Ako ipak pretjerate, pokušajte svom tijelu dati dovoljno vremena za odmor. Načelo „klin se klinom izbija“ jednostavno ne djeluje dok ste još mamurni, iako ste tu izreku vjerojatno često čuli. Umjesto toga počastite se ukusnim smoothiejem ili sokom kako biste nadoknadili ono što vašem tijelu nedostaje. Svijet neće propasti ako ne poslušate jedan bend po najvećoj vrućini. Radije se malo odmorite i pripremite za nastupe svojih omiljenih izvođača.

5. Zabavite se

Savjeti su tu da se dobro pripremite i organizirate kako biste se lakše nosili s vrućinom, umorom i svim ostalim što bi vam moglo pokvariti ili otežati lijepo iskustvo. Bitno je zabaviti se i uživati u svirkama omiljenih izvođača i bendova, družiti se s ljudima koji imaju sličan glazbeni ukus i, naravno, stvarati uspomene za cijeli život.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.