Uz konzumaciju alkohola vežu se brojni mitovi. U neke od njih vjeruje se više od ostalih. Donosimo pet uobičajenih mitova o alkoholu koji zvuče zanimljivo, ali nisu istiniti.

1. MIT: Ako malo odspavam, eliminirat ću iz tijela konzumirani alkohol.

Upravo je suprotno: spavanje usporava brzinu triježnjenja jer sprečava otapanje alkohola u krvi. Stoga će usnulom tijelu trebati više vremena da eliminira alkohol iz organizma. Do ovog otkrića došli su japanski stručnjaci iz Nacionalnog centra za borbu protiv alkoholizma. Zanimljivo je i da alkohol dugoročno nepovoljno utječe na san. Osobe koje su konzumirale veće količine alkohola imale su problema sa spavanjem poslije toga.

2. MIT: Konzumiranje kave pomoći će mi pri triježnjenju.

Kava sadržava kofein, stimulans koji nas čini budnima. Međutim, kofein ne pomaže tijelu brže prerađivati alkohol. Znanstvenici tvrde kako ispijanje jutarnje kave može čak i pogoršati postojeće simptome mamurluka. Budući da je kava diuretik, ona će izbaciti preostalu vodu iz organizma, pa je bolje izbjegavati napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multivitaminska pića koja će pomoći organizmu nadoknaditi elektrolite.

3. MIT: Ako prije konzumacije alkohola pojedem masnu hranu, neću se moći napiti.

Masna hrana neće djelovati poput spužve i upiti alkohol. Međutim, važno je jesti prije i tijekom konzumiranja alkohola jer hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola u krvožilni sustav, ali samo ako se alkohol konzumira u umjerenim količinama.

4. MIT: Ništa mi se neće dogoditi ako miješam alkoholna pića s energetskim napitcima.

Energetski napitci mijenjaju percepciju koliko smo stvarno opijeni jer prikrivaju sedativne učinke alkohola, koji često navode ljude da prestanu piti. Konzumacija kombinacije alkoholnih i energetskih pića u većim količinama može izazvati i ozbiljne negativne posljedice. Kako biste ostali svjesni svojih granica i izbjegli moguće negativne učinke prouzročene konzumacijom previše alkohola i kofeina, izbjegavajte miješanje alkoholnih i energetskih pića.

5. MIT: Miješanje različitih alkoholnih pića izazvat će mučninu.

Količina alkohola koju netko popije i vrijeme u kojem se popije važniji su od vrste pića koje se konzumira ili načina miješanja pića. Ako se prebrzo popije previše bilo kojeg alkohola – vina, piva ili jakog alkoholnog pića – može se osjetiti mučnina. Za ilustraciju, jednaka količina od 10 g alkohola, odnosno etanola nalazi se u 250 ml piva s 5 % alkohola, 100 ml vina s 12 % alkohola ili 30 ml žestokog pića s 40 % alkohola. Treba znati i kako jetra treba oko sat vremena za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz organizma.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.