S obzirom na to da su maloljetnici u procesu rasta i razvoja, jednaka količina alkohola znatno će jače utjecati na organizam mlade osobe nego na odraslu osobu. Upravo zato postoje zakoni koji postavljaju starosnu granicu za kupnju alkohola u trgovinama ili ugostiteljskim objektima.

U Hrvatskoj je zabranjena prodaja, posluživanje i darovanje alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, a trgovci i ugostitelji nisu dužni prodati ili poslužiti alkoholno piće ako im potrošač ne pruži uvid u važeću osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu.

Kada je vožnja u pitanju, treba znati da alkohol ulazi izravno u krvotok, vrlo brzo utječe na ljudske reakcije: refleksi se usporavaju, vidokrug se smanjuje, a raste sklonost podcjenjivanju rizika i opasnosti. Stoga postoje ograničenja za vožnju pod utjecajem alkohola, a ona se temelje na koncentraciji alkohola u krvi, što se mjeri gramima etanola po litri krvi. U Hrvatskoj je, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dopušteno maksimalno 0,5 promila (tj. 0,5 grama na 1 litru krvi), uz izuzetak određenih, posebnih kategorija vozača kod kojih uopće nije dopuštena prisutnost alkohola u krvi. Prisutnost alkohola u krvi pri vožnji nije dopuštena instruktorima vožnje, mladim vozačima (vozači do 24 godine starosti) i vozačima vozila B kategorije kad upravljaju vozilom u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.).

U prosjeku svako piće povećava etanol u krvi za 0,2 do 0,3 g, zbog čega se dopuštena zakonska granica prisutnosti alkohola u krvi vrlo brzo doseže. Koncentracija alkohola u krvi ovisi o godinama i spolu osobe koja pije, je li osoba nešto pojela prije nego što je popila alkoholno piće i o drugim parametrima.

Ako osoba jede pri konzumaciji alkohola, hrana usporava apsorpciju alkohola, no ne može ubrzati njegovo razgrađivanje. Stoga, ako je osoba prekomjerno konzumirala alkohol navečer, sljedeći dan ujutro i dalje može imati visok postotak alkohola u krvi.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.