Ovisno o količini unesenog alkohola, možemo razlikovati nekoliko stupnjeva djelovanja alkohola: lagana obuzetost, pripito stanje, pijano stanje, teško pijano stanje i nesvjesno stanje.

Lagana obuzetost:

Do 0,5 promila – veselo raspoloženje, osjećaj da se „brže misli“, a zapravo su usporeni refleksi i smanjena oštrina vida.

Pripito stanje:

Od 0,5 do 1,5 promila – popuštaju moralne kočnice, osoba je slobodnijeg ponašanja, usudi se reći i napraviti ono što se trijezna ne bi usudila.

Pijano stanje:

Od 1,5 do 2,5 promila – osoba je vidno pijana, neusklađenih pokreta, otežanog kretanja govora, velikih i naglih oscilacija raspoloženja.

Teško pijano stanje:

Od 2,5 do 3,5 promila – javlja se pospanost, agresivnost, teško disanje, povraćanje, nekontrolirano mokrenje i defekacija.

Nesvjesno stanje:

Od 3,5 do 5 promila – već iznad 3 promila alkohola u krvi često se javlja nesvjesno stanje, a kod mlađih osoba takvo stanje može biti uvod u alkoholnu komu koja nerijetko završava smrću. Smrt u alkoholnoj komi događa se zbog paralize centra za disanje, ugušenja povraćenim sadržajem, ozljeda glave i drugih prikrivenih komplikacija uzrokovanih pijanstvom, naročito često zbog konzumiranja alkohola u kombinaciji s drugim sredstvima ovisnosti.

Izvor: https://mup.gov.hr/UserDocsImages/Publikacije/Alkohol_i_mladi.pdf.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.