Konzumacija alkohola u količinama većim od onih koje se smatraju nerizičnim prema smjernicama država EU-a – više od tri pića dnevno za muškarce i dva pića dnevno za žene – povezuje se s povećanim rizikom od niza zdravstvenih i društvenih problema, uključujući oštećenje unutarnjih organa, povećanu mogućnost nesreća i ozljeda, ali i pojavu problema i teškoća u obiteljskom, radnom i društvenom životu.

Oštećenje jetre snažno je povezano s dugotrajnim opijanjem i može kulminirati cirozom jetre. Znanstvene studije pokazale su da je značajna odnosno pretjerana konzumacija alkohola povezana s povećanim rizikom od određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Pritom na rizik pojedinca za određenu bolest utječe i njegova obiteljska anamneza, genetika, trenutačno zdravstveno stanje, prehrana, način života i okolišni čimbenici.

Dugotrajno pijenje alkohola povezano je s više od 60 bolesti (izvor HZJZ):

  • oštećenje živčanog sustava (umno i moralno propadanje, promjene ličnosti, oštećenje perifernih živaca)
  • oštećenje probavnog sustava (mučnina, povraćanje, oštećenje sluznice, proširene vene jednjaka, čirevi želuca, ciroza jetre, oštećenje gušterače, zloćudne novotvorine)
  • oštećenje srčano-žilnog sustava (srčane bolesti, moždani udar, visoki tlak)
  • oštećenje reproduktivnog sustava (impotencija, neplodnost, komplikacije u trudnoći)
  • duševni poremećaji (depresija, apstinencijske smetnje, delirij)
  • ozljeđivanje (u prometu, na radnome mjestu, u obitelji ili u slobodno vrijeme).

Obrada konzumiranog alkohola

Tijelo na jedinstven način obrađuje konzumirani alkohol uklanjanjem njegovih nusproizvoda, a najveći dio te obrade obavljaju jetra i odgovarajući enzimi. Kad alkohol dođe u želudac, on stimulira ubrzano izlučivanje kiseline i enzima alkoholne dehidrogenaze (ADH). Tek se dio alkohola prerađuje u samom želucu, dok najveći dio alkohola odlazi u tanko crijevo i odatle u krvotok, a zatim u jetru. Jetra je odgovorna za uklanjanje do 90 % nusproizvoda konzumacije alkohola. Ostatak alkohola izlučuje se iz tijela disanjem, urinom i znojem pa zato osjetom mirisa možemo zaključiti da je tko konzumirao alkohol.

Jetra treba oko jedan sat za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati ovaj proces. Ako tko konzumira više od 10 grama alkohola u sat vremena, on ostaje u krvotoku sve dok se ne procesuira u jetri i potom izađe iz tijela, a svakako dulje od sat vremena, ovisno o količini koja je konzumirana.

Što je opijanje?

Opijanje je pojam koji se upotrebljava za opisivanje konzumacije velikih količina alkohola odjednom u svrhu opijanja. Fenomen je karakterističan za adolescente i predstavlja štetan način konzumacije alkohola. Svjetska zdravstvena organizacija prekomjerno je konzumiranje odredila kao konzumaciju šest ili više standardnih pića istodobno, ali se količina standardne jedinice alkohola može razlikovati od države do države. Konzumiranje alkohola do točke opijanja i učestala izloženost tijela velikim količinama alkohola može oštetiti moždane stanice znatno više od uobičajene konzumacije manjih količina alkohola. Treba imati na umu i da alkohol manje utječe na ljude koji ga redovito piju jer im se tijelo naviklo na konzumaciju. Drugim riječima, oni moraju piti sve veće količine alkohola da bi osjetili jednake učinke koje su osjećali s manje pića. Taj se fenomen naziva razvojem tolerancije na alkohol.

Što je koncentracija alkohola u krvi?

Koncentracija alkohola u krvi opisuje količinu alkohola u krvotoku. Kad osoba pije alkoholna pića, alkohol se apsorbira u krvotok kroz trbušnu stijenku i crijeva. Krvotok prenosi alkohol u mozak i prenosi se u jetru, koja razgrađuje alkohol. U prosjeku jetra može razgraditi jednu jedinicu alkohola po satu. Što više alkohola konzumiramo, to će njegova koncentracija u krvi biti veća. Međutim, stvarno vrijeme potrebno tijelu za razgradnju alkohola razlikuje se od osobe do osobe.

Policija upotrebljava test kojim utvrđuje koliko ste alkohola popili ili koliku koncentraciju alkohola u krvi imate. Koncentracija od 0,03 znači da osoba ima 0,03 g alkohola za svakih 100 ml (0,1 l) krvi. 

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.