Postoje osobe kojima konzumacija alkohola ni u kojoj količini nije dopuštena ili preporučljiva, a to se odnosi na maloljetnike, trudnice i dojilje, vozače, osobe koje uzimaju lijekove i osobe pod stresom ili depresivne osobe.

  1. Maloljetnici

Osim što je konzumacija i prodaja alkoholnih pića maloljetnicima zakonski zabranjena, oni često imaju manju tjelesnu masu i teže razgrađuju alkohol, imaju manje enzima koji pomažu jetri eliminirati alkohol, a mozak, koji je još uvijek u procesu razvoja, podložniji je oštećenju uzrokovanom konzumacijom alkohola. Upravo zato zakonski je zabranjena prodaja i konzumacija alkohola svim osobama koje su maloljetne i na taj se način štiti mlade u razvoju. Zakonski je propisana starosna granica za konzumaciju alkohola u Hrvatskoj 18 godina, dakle nakon punoljetnosti.

  1. Trudnice i dojilje

U slučaju konzumacije alkohola u trudnoći, alkohol iz krvi prelazi u posteljicu i ulazi u krv djeteta, što može rezultirati psihičkim i tjelesnim problemima kod beba kao što je fetalni alkoholni sindrom, a može i povećati rizik od pobačaja kod trudnica. Budući da nije utvrđen prag sigurne konzumacije alkohola u trudnoći, znanstvena zajednica smatra kako je suzdržavanje od konzumacije najsigurniji izbor. Alkohol u majčinu krvotoku prelazi u majčino mlijeko te je nužno izbjegavati alkohol prije dojenja. Potrebno je otprilike dva sata da se jedno konzumirano alkoholno piće eliminira iz majčina mlijeka.

  1. Vozači

Budući da alkohol ulazi u krv i mozak, on vrlo brzo utječe na sve naše reakcije: refleksi se usporavaju, vidno se polje sužava te se podcjenjuju opasnosti i rizici pa je vožnja pod utjecajem alkohola iznimno opasna. Postoje dopuštene granice konzumacije alkohola za vozače, mjerene sadržajem alkohola u krvi – promilima, odnosno gramima etanola po litri krvi. U Hrvatskoj je dopuštena granica alkohola u krvi 0,5 promila, odnosno 0,5 grama po litri krvi. S obzirom na to da u prosjeku svako piće povećava razinu etanola u krvi za 0,2 do 0,3 g, jasno je da se dopuštena zakonska granica prisutnosti alkohola u krvi vrlo brzo doseže. Unatoč tome, vozačima se preporučuje uopće ne konzumirati alkohol. Za posebne kategorije vozača, u koje ubrajamo instruktore vožnje, mlade vozače do 24 godina starosti i vozače koji upravljaju vozilom B kategorije u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), uopće nije dopuštena prisutnost alkohola u krvi.

  1. Osobe koje uzimaju lijekove

Pri uzimanju bilo kojeg lijeka treba pozorno čitati upute za sigurnu konzumaciju lijeka te se obratiti liječniku ili ljekarniku kako bi se provjerilo je li konzumacija alkohola dopuštena. Kada se uzima u kombinaciji s određenim lijekovima, osobito onima koji se obično propisuju za epilepsiju ili visoki krvni tlak, alkohol može uzrokovati vrtoglavicu i omamljenost. Miješanje alkohola s lijekovima za reumatizam, artritis, bol, infekciju i depresiju može uzrokovati ozbiljne tjelesne i psihološke probleme. Alkohol također može povećati sedativni učinak benzodiazepina i drugih lijekova, čime se povećava opasnost od padanja. Zato je nužan oprez pri istodobnom uzimanju bilo kojeg lijeka i alkohola.

  1. Osobe pod stresom ili depresivne osobe

Kada je tko pod stresom ili depresivan, početni učinci alkohola mogu mu podići raspoloženje i to se može činiti kao lako rješenje za nošenje sa stresom. Međutim, upotreba alkohola kao „lijeka“ za nošenje s depresijom dugoročno ne donosi rezultate jer se razvojem ovisnosti simptomi depresije samo više povećavaju. Za pomoć u takvim situacijama treba se obratiti liječnicima kako bi osoba dobila potrebnu pomoć i terapiju.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.