Odgovorna konzumacija znači umjereno uživati u piću, u društvu i svojim tempom i konzumirati piće unutar prehrambenih smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola. Važno je ne konzumirati alkohol u situacijama kad učinci mogu alkohola ugroziti vašu sigurnost ili zdravlje: primjerice ako ste maloljetni, za vrijeme vožnje, ako ste trudni ili dojite, radite na visini, uzimate medicinsku terapiju ili ste na radnome mjestu.

Kao roditelj morate biti svjestan rizika povezanih s maloljetničkom konzumacijom alkohola i svojim ponašanjem biti primjer djeci.

S druge strane, rizično se pijenje (više od tri pića dnevno ili 15 pića tjedno za muškarce i dva pića dnevno ili 10 pića tjedno za žene) povezuje s povećanim rizikom od nastanka niza zdravstvenih i društvenih problema, uključujući oštećenje unutarnjih organa, povećavanje mogućnosti nesreća i ozljeda i uzrokovanje teškoća u obiteljskom, radnom i društvenom životu. Oštećenje jetre snažno je povezano s dugotrajnim opijanjem i može kulminirati cirozom jetre. Znanstvene studije također su pokazale da je pretjerana konzumacija povezana s povećanim rizikom od nastanka određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Na rizik pojedinca za određenu bolest utječe i njegova obiteljska anamneza, genetika, trenutačno zdravstveno stanje, prehrana te način života i okolišni čimbenici.

Kako funkcionira obrada konzumiranog alkohola u tijelu?

Tijelo na jedinstven način obrađuje konzumirani alkohol uklanjanjem njegovih nusproizvoda. Najveći dio te obrade obavljaju jetra i enzimi u tijelu. Kad alkohol dođe u želudac, stimulira ubrzano izlučivanje kiseline i enzima alkoholne dehidrogenaze (ADH). Samo se dio alkohola koji ste popili prerađuje u želucu, dok najveći dio odlazi u tanko crijevo i odatle u krvotok, a zatim u jetru. Jetra je odgovorna za uklanjanje do 90 % nusproizvoda konzumacije alkohola. Ostatak alkohola izlučuje se iz tijela disanjem, urinom i znojem pa zato osjetom mirisa možemo zaključiti da je tko konzumirao alkohol.

Koliko treba tijelu da ukloni alkohol?

Jetra treba otprilike jedan sat za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati ovaj proces. Ako konzumirate više od 10 grama alkohola u sat vremena, on ostaje u krvotoku prije nego što se procesuira u jetri i potom izađe iz tijela.

Alkohol se ne smije piti na prazan želudac. Izbjegavajte i konzumaciju „na eks” jer otežava praćenje količine pića. Za vrijeme konzumacije alkohola uvijek pijte i bezalkoholno piće jer će to usporiti konzumaciju alkohola i dati tijelu priliku preraditi alkohol koji ste već popili.

Osjećaju li se svi ljudi jednako nakon konzumacije alkohola?

Ne. Kako ćete se osjećati nakon pića ovisi o nizu čimbenika. Najvažnije je koliko je tko popio. Stoga je važno znati koliko alkohola vaše piće sadržava. Važni su i drugi čimbenici, kao što su opće stanje, hidratiziranost organizma i konzumacija hrane prije konzumacije alkohola.

Postoji i razlika između muškaraca i žena. Zbog razlike u konstituciji, žene imaju niži postotak tjelesne tekućine od muškaraca. Budući da u tijelu ima manje tekućine u kojoj se alkohol može razrijediti, to znači da je koncentracija alkohola u ženskom tijelu veća pa žene brže osjećaju učinak alkohola.

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.