Odgovorna konzumacija znači umjereno uživati u piću, u društvu i svojim tempom i konzumirati piće unutar prehrambenih smjernica za umjerenu konzumaciju alkohola. Važno je ne konzumirati alkohol u situacijama kad učinci mogu alkohola ugroziti vašu sigurnost ili zdravlje: primjerice ako ste maloljetni, za vrijeme vožnje, ako ste trudni ili dojite, radite na visini, uzimate medicinsku terapiju ili ste na radnome mjestu.
Kao roditelj morate biti svjestan rizika povezanih s maloljetničkom konzumacijom alkohola i svojim ponašanjem biti primjer djeci.
S druge strane, rizično se pijenje (više od tri pića dnevno ili 15 pića tjedno za muškarce i dva pića dnevno ili 10 pića tjedno za žene) povezuje s povećanim rizikom od nastanka niza zdravstvenih i društvenih problema, uključujući oštećenje unutarnjih organa, povećavanje mogućnosti nesreća i ozljeda i uzrokovanje teškoća u obiteljskom, radnom i društvenom životu. Oštećenje jetre snažno je povezano s dugotrajnim opijanjem i može kulminirati cirozom jetre. Znanstvene studije također su pokazale da je pretjerana konzumacija povezana s povećanim rizikom od nastanka određenih vrsta raka i kardiovaskularnih bolesti. Na rizik pojedinca za određenu bolest utječe i njegova obiteljska anamneza, genetika, trenutačno zdravstveno stanje, prehrana te način života i okolišni čimbenici.
Kako funkcionira obrada konzumiranog alkohola u tijelu?
Tijelo na jedinstven način obrađuje konzumirani alkohol uklanjanjem njegovih nusproizvoda. Najveći dio te obrade obavljaju jetra i enzimi u tijelu. Kad alkohol dođe u želudac, stimulira ubrzano izlučivanje kiseline i enzima alkoholne dehidrogenaze (ADH). Samo se dio alkohola koji ste popili prerađuje u želucu, dok najveći dio odlazi u tanko crijevo i odatle u krvotok, a zatim u jetru. Jetra je odgovorna za uklanjanje do 90 % nusproizvoda konzumacije alkohola. Ostatak alkohola izlučuje se iz tijela disanjem, urinom i znojem pa zato osjetom mirisa možemo zaključiti da je tko konzumirao alkohol.
Koliko treba tijelu da ukloni alkohol?
Jetra treba otprilike jedan sat za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati ovaj proces. Ako konzumirate više od 10 grama alkohola u sat vremena, on ostaje u krvotoku prije nego što se procesuira u jetri i potom izađe iz tijela.
Alkohol se ne smije piti na prazan želudac. Izbjegavajte i konzumaciju „na eks” jer otežava praćenje količine pića. Za vrijeme konzumacije alkohola uvijek pijte i bezalkoholno piće jer će to usporiti konzumaciju alkohola i dati tijelu priliku preraditi alkohol koji ste već popili.
Osjećaju li se svi ljudi jednako nakon konzumacije alkohola?
Ne. Kako ćete se osjećati nakon pića ovisi o nizu čimbenika. Najvažnije je koliko je tko popio. Stoga je važno znati koliko alkohola vaše piće sadržava. Važni su i drugi čimbenici, kao što su opće stanje, hidratiziranost organizma i konzumacija hrane prije konzumacije alkohola.
Postoji i razlika između muškaraca i žena. Zbog razlike u konstituciji, žene imaju niži postotak tjelesne tekućine od muškaraca. Budući da u tijelu ima manje tekućine u kojoj se alkohol može razrijediti, to znači da je koncentracija alkohola u ženskom tijelu veća pa žene brže osjećaju učinak alkohola.