Sva su alkoholna pića jednaka. Ne postoji jaki i slabi alkohol, ako govorimo o sastavu piva, vina i jakih alkoholnih pića. Alkohol je u svim alkoholnim pićima jednak i naziva se etanol ili etilni alkohol, a razlikuje se isključivo njegova količina u pojedinom piću. Osim navedenog, razlika među alkoholnim pićima potječe od različitih sastojaka koji utječu na okus i izgled.

Standardno piće predstavlja parametar pomoću kojeg se može usporediti količina etanola koju sadržavaju različite vrste alkoholnih pića. To je ujedno koristan način praćenja količine popijenog alkohola. Standardno piće najčešće sadržava otprilike 10 g čistog alkohola.

Važno je naučiti koliko etanola ima u standardnom piću. U prosjeku u Europi standardna pića sadržavaju između 8 i 13 g etanola. Možemo reći da standardno piće najčešće sadržava otprilike 10 grama čistog alkohola ili etanola.

Za ilustraciju*, 10 g etanola nalazi se u:

standardno piće

* Ovo je samo ilustrativan prikaz. Navedene mjere ne treba shvaćati kao norme.

Liječnici preporučuju muškarcima da ne konzumiraju više od 10 do 20 grama ili dva standardna alkoholna pića dnevno, a gornja granica obično se postavlja na tri standardna pića. Europske smjernice ženama istodobno ne preporučuju konzumaciju veću od dva standardna pića po danu. Alkohol, naime, jače utječe na osobe ženskog spola. Ženska osoba jednake tjelesne mase i uz podjednaku količinu popijenog alkohola kao muškarac imat će veću koncentraciju alkohola u organizmu zbog manje količine vode u tijelu i manje količine alkoholne dehidrogenaze (ADH), enzima koji pomaže razgradnji alkohola u želucu.

Vlade država EU-a razvile su smjernice za „manje rizično" ili „sigurnije" konzumiranje alkohola za odrasle, definirajući razinu niskog rizika za zdravlje ili okolinu pri konzumiranju alkohola. Međutim, s obzirom na to da se pojedinci razlikuju kad je riječ o konzumaciji alkohola, vrlo je važno da svaka osoba zna svoje granice.

Konzumirajte alkohol unutar smjernica za odgovornu konzumaciju, što u Hrvatskoj znači do dva pića (20 g alkohola) za muškarce, odnosno za žene jedno piće (10 g alkohola) dnevno.

 

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.