Alkohol se često upotrebljava kao sinonim za pića koja sadržavaju etanol ili etilni alkohol, primjerice piva, vina i jaka alkoholna pića. Alkohol se proizvodi tijekom procesa fermentacije i njegova je sažeta strukturna formula CH3CH2OH, što znači da se sastoji od ugljika te vodika i kisika (koji tvore takozvanu hidroksilnu skupinu).

Kako se proizvodi alkohol?

Da bi se dobio etanol, žitarice, voće ili povrće moraju biti izloženi postupku fermentacije, točnije alkoholnoj fermentaciji ili alkoholnom vrenju. To je biokemijski proces u kojem ugljikohidrati, u užem smislu glukoza tj. šećer, postaju etanol i ugljikov dioksid. Vino se proizvodi fermentacijom voća, posebice grožđa, dok fermentirane žitarice kao što su ječam i raž čine osnovu za pivo i većinu žestokih alkoholnih pića.

Jaka alkoholna pića prolaze i kroz proces destilacije. Tim procesom uklanja se dio vode, postižući tako višu razinu alkohola i snažniju aromu. Proces destilacije rastvara poljoprivredne sirovine (kao što su grožđe, ostalo voće, šećerna trska, melasa, krumpir, žitarice itd.) u tolikoj mjeri da ih više nema u konačnom proizvodu: votka izrađena od krumpira ne sadržava krumpir, a rum od melase ne sadržava melasu.

Koji je sastav alkoholnih pića?

Dok su neka alkoholna pića u osnovi destilat sirovina (viski, rakije od vina, voćne rakije itd.), ostala su složenija i mogu sadržavati šećer i arome ili se mogu macerirati i sl. Stoga energetski sadržaj pojedinih pića gotovo u cijelosti proizlazi iz alkohola, pa se u jednom gramu alkohola nalazi tek 7 kalorija. Standardno se kaže da deset grama sadržava 70 kalorija, ali u to treba ubrojiti i šećere kojih u alkoholu može biti i u značajnijoj količini. Posebno su značajne kalorije iz šećera za određena pića kao što su likeri.

 

BUDI ODGOVORAN, BUDI UMJEREN

Stranica konzumirajodgovorno.hr sadrži informacije o važnosti odgovorne i umjerene konzumacije alkoholnih pića. Web stranicu je pokrenula HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića, s ciljem povećanja dostupnosti korisnih informacija i praktičnih savjeta o umjerenoj i odgovornoj konzumaciji alkohola, kako biste mogli konzumirati alkohol na siguran i odgovoran način. Stranica konzumirajodgovorno.hr promovira odgovornu konzumaciju alkohola u Hrvatskoj i podržava globalnu strategiju Svjetske zdravstvene organizacije, s ciljem smanjenja štetne konzumacije alkohola. Posjetite i druge europske web stranice koje promiču odgovorno konzumiranje alkohola na http://www.responsibledrinking.eu/

.